Autonomní robot agronomům z Mendelovy univerzity ušetří desítky hodin práce
Dosud vědci tyto uličky vytvářeli ručně pomocí provazu a herbicidu, což byl postup náročný na přesnost, sílu, zručnost i zkušenost. Vyžadoval účast čtyř lidí - dva drželi provaz a dva aplikovali herbicid. "Zároveň se postřik musí dělat při vhodných podmínkách – nesmí být rosa, nízká teplota vzduchu a nesmí foukat silnější vítr. Část pozemků máme také v režimu ekologického způsobu hospodaření, kde se chemické postřiky nepoužívají. V těchto pokusech jsme tedy dělali uličky pomocí ruční plečky, což bylo fyzicky náročné, zejména v období sucha," doplnil Elzner.
Polnímu robotu teď stačí zadat GPS souřadnice začátku a konce první uličky a pomocí softwaru za pár minut vytvořit schéma dalších uliček podle potřeb daného pokusu. "Tím vznikne plán, jak se má robot pohybovat, kde má mít zahloubené pracovní nářadí, kde se má otáčet a podobně. Vše se pak automaticky přes internet nahraje do robota, a ten tak může začít pracovat. Samotná příprava zkušenému pracovníkovi zabere maximálně půl hodiny," dodal vedoucí stanice.
Robota pak obsluha odveze na příslušné pole a nechá ho pracovat. Může se věnovat jiné činnosti a v případě potřeby pomocí mobilní aplikace sledovat pohyb robota. V případě problémů robot pošle obsluze do mobilu upozornění.
"Kromě využití pro tvoření uliček jsme letos robota využili i k plečkování mezi řádky kukuřice. A určitě máme v plánu i další využití, například rýsování parcel ještě před setím třeba tam, kde se provádí rozdílné hnojení, k vytváření parcel v plném porostu a podobně. Aby robot měl využití, pokud možno v průběhu celého vegetačního období,“ doplnil Elzner.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (15)
Petr
21.8.2024 19:57 Reaguje na pavel peregrinPetr
21.8.2024 20:13 Reaguje na PetrSlavomil Vinkler
21.8.2024 20:16 Reaguje na PetrPetr
21.8.2024 20:32 Reaguje na Slavomil Vinklerpavel peregrin
22.8.2024 06:28 Reaguje na PetrPetr
22.8.2024 16:52 Reaguje na pavel peregrinpavel peregrin
22.8.2024 18:57 Reaguje na PetrVůbec nic se nestane, protože ta půda se po sklizni opět zkypří.
A jen tak na okraj- měrný tlak nohy či koňského kopyta se moc neliší od tlaku pneumatiky, protože působíte vahou na nepoměrně menší plochu.
David Ježek
27.8.2024 17:13 Reaguje na PetrJH
22.8.2024 06:53 Reaguje na PetrPetr
22.8.2024 16:45 Reaguje na JHJá věřím, že jednou budou stroje, které nejezdí, ale kráčejí. Jenže tou dobou bude půda už jen tvrdý a vysušený jíl.
pavel peregrin
22.8.2024 18:58 Reaguje na PetrJH
22.8.2024 19:55 Reaguje na PetrBřetislav Machaček
23.8.2024 07:53 Reaguje na Petra půdy orané? Ne? Tak doporučuji se jít konečně
projít do přírody a obojí porovnat. Půda má totiž
tendenci zhutňovat se i bez pojíždění stroji a taky
bez dusáním zvířaty a lidmi. Prostě se vlivem vody
prostory mezi většími kameny zaplní těmi menšími
a nakonec tou hlínou. Vznikne monolit, který se
lidé naučili pro větší úrodnost(vzduch v půdě,
zapravení organiky hlouběji, než na povrchu a
zasakování vody), narušit orbou a další kultivací.
Dnes je trend dokonce omezovat orbu, což je zcela
pro některé druhy půd zhoubné. Pokud už ji nebudu
pravidelně kypřit a zaorávat do ní organiku, tak
směřuji ke stavu v jakém jsou savany a louky. U
nich se spoléháme při kypření pouze na hmyz a na
drobné obratlovce. Zemědělec sice půdu místně
vozidly zhutní, ale naprostou většinu mezi těmi
zhutněnými pásy (je nakonec taky) nakypří. Je
to proces osvědčený tisíce let, který se dnes
snaží reformátoři VŠEHO zakazovat, nebo omezit.
Před měsícem jsem sklidil brambory, srovnal
půdu do roviny a osel zeleným hnojením. Slunce
a lijáky ji udusaly tak, že směska špatně
vzešla a místy zcela chybí. Tam je půda i bez
pojezdu techniky udusaná téměř jako mlát.
Nic se ale neděje. Před prvými mrazy půdu po
vzoru předků poorám a nenechám ji podle rad
dnešních mudrlantů udusanou do jara, abych
pak něco sadil a sil do utužené půdy. Já si
myslím, že zkušení zemědělci sami ví, co té
jejich konkrétní půdě prospívá a nikdo by
jim neměl nařizovat nějaké nesmysly. V mém
blízkém okolí ten bezorební způsob na jednom
poli zkusili a pokus skončil nezdarem. Výnos
pšenice byl poloviční a nevyrovnaný. Na poli
stejné kvality klasicky oraném a zpracovaném
výnos jako vždy vysoký. Pokus už neopakují a
vědí o těch radách své!