https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/babis-chce-predsednictvi-eu-pratelske-ke-klimatu-omezi-letani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Babiš chce předsednictví EU přátelské ke klimatu, omezí létání

12.10.2019 00:15 | PRAHA (ČTK)
Při pořádání předsednictví Evropské unii je podle premiéra Andreje Babiše (ANO) velký prostor k šetření. České předsednictví ve druhé polovině roku 2022 chce uspořádat jako přátelské vůči klimatu, hodlá proto omezit lety do Bruselu. / Ilustrační foto
Při pořádání předsednictví Evropské unii je podle premiéra Andreje Babiše (ANO) velký prostor k šetření. České předsednictví ve druhé polovině roku 2022 chce uspořádat jako přátelské vůči klimatu, hodlá proto omezit lety do Bruselu. / Ilustrační foto
Při pořádání předsednictví Evropské unii je podle premiéra Andreje Babiše (ANO) velký prostor k šetření. České předsednictví ve druhé polovině roku 2022 chce uspořádat jako přátelské vůči klimatu, hodlá proto omezit lety do Bruselu. Babiš to ve čtvrtek řekl novinářům po setkání nejvyšších ústavních činitelů na Pražském hradě. Premiér se neshoduje s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD) na výši rozpočtu, který by měl být na české předsednictví určen. Předseda vlády neodpověděl na otázku, zda je při jednání o těchto výdajích možný kompromis.
 

Petříček ve středu novinářům řekl, že vláda stále spor o rozpočet nevyřešila. Babiš navrhuje částku 50 milionů eur (1,29 miliardy korun), ta je podle ministra nízká. Řada jiných zemí podle něj měla rozpočty kolem 70 milionů eur (1,8 miliardy korun). Petříček nesouhlasí ani s navrhovaným počtem zaměstnanců na českém stálém zastoupení v Bruselu. "Návrh, jak je předložen, počítá s nějakými 156 lidmi, kteří by měli pracovat po dobu českého předsednictví na stálém zastoupení. Státy jako Estonsko, Slovensko, Rakousko tam po tu dobu měly třeba 210 lidí," řekl Petříček.

Podle Babiše nemá ministr zahraničí šetření v DNA a disponuje rozpočtem, který má "určitě velké rezervy". České předsednictví chce Babiš prosazovat jako přátelské k životnímu prostředí, v této souvislosti zmínil možnosti internetového volání nebo virtuální kanceláře. "Nebudeme lítat do Bruselu, můžeme to tady virtuálně řešit, nemusíme ani stavět budovu v Bruselu," řekl premiér. Podle dřívějších informací ČR zvažuje v Bruselu koupi šestipatrového kancelářského domu v blízkosti unijních institucí.

Babiš ve čtvrtek zároveň řekl, že ministerstva využívají každého výročí k vylepšení svých rozpočtů. Taková situace podle něj nastala loni u oslav 100. výročí vzniku Československa. "Trvám na tom, že předsednictví umíme udělat racionálně," dodal. Otázku, zda je podle něj možné nalézt při jednání o rozpočtu kompromis nebo zda není ochoten na předsednictví peníze přidat, výslovně neodpověděl.

Babiš na začátku roku uvedl, že původní návrh rozpočtu na předsednictví počítal s výdaji 2,6 miliardy korun, sám požadoval maximálně polovinu této částky. S ohledem na návrhy na omezení rozpočtu zaznívaly už tehdy kritické hlasy, že by Česko nemuselo předsednictví dobře zvládnout.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist