https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/banksy-predstavil-novou-malbu-upozornuje-na-znecisteni-ovzdusi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Banksy představil novou malbu, upozorňuje na znečištění ovzduší

20.12.2018 00:30 (ČTK)
Britský streetartový umělec Banksy překvapil městečko Port Talbot na jihu Walesu novou malbou.
Britský streetartový umělec Banksy překvapil městečko Port Talbot na jihu Walesu novou malbou.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Britský streetartový umělec Banksy překvapil městečko Port Talbot na jihu Walesu novou malbou. Hořkosladkým kouskem, jak ho nazval list The Guardian, na jedné z garáží upozornil na znečistění ovzduší ve městě.
 

Z jedné strany garáže je namalovaný chlapec se sáňkami, který si očividně užívá zimních radovánek a snaží se vystrčeným jazykem chytat sněhové vločky. Z jiného úhlu pohledu je však patrné, že ve skutečnosti na chlapce nepadá sníh, ale popel, který vítr rozfoukal z hořícího odpadkového koše či komínu.

Umělec už na svém instagramovém účtu potvrdil, že je skutečně autorem nové nástěnné malby. Zveřejnil na něm mimo jiné i video se záběry díla za doprovodu dětské vánoční písně Little Snowflake (Malá sněhová vločka). Kamera dále zabírá pohuled nad střechami Port Talbotu a ukazuje průmyslovou část města zahalenou v dýmu.

Světová zdravotnická organizace (WHO) označila letos Port Talbot za nejvíce znečištěné město v britském království. Místní úřady se však proti zprávě ohradily a uvedly, že WHO pracovala s chybnými daty. Organizace se později za krok omluvila. Agentura AP ale upozornila, že se město se zvýšeným znečištěním potýká. Připomněla například, že v červenci černý prach z městských oceláren pokryl zdejší domy, auta i domácí zvířata.

Banksy, jehož graffiti se poprvé objevilo na zdech v anglickém Bristolu, patří mezi nejvýraznější současné umělce. Zakládá si na anonymitě, jeho díla se ale v aukcích pravidelně prodávají za statisíce dolarů. Své výtvory kromě Británie zanechal například i na zdech ve Spojených státech nebo v Pásmu Gazy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist