https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bardotova-dostala-vysokou-pokutu-za-urazku-obyvatel-ostrova-reunion
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brigitte Bardotová dostala pokutu za urážku obyvatel ostrova Réunion kvůli zacházení se zvířaty

5.11.2021 00:22 | PAŘÍŽ (ČTK)
Bardotová, hvězda filmů 50. a 60. let, je dlouhodobě známa jako bojovnice za práva zvířat.
Bardotová, hvězda filmů 50. a 60. let, je dlouhodobě známa jako bojovnice za práva zvířat.
Foto | Cdrik b06 / Wikimedia Commons
Francouzská herečka a bojovnice za práva zvířat Brigitte Bardotová musí zaplatit pokutu ve výši 20 000 eur (přes půl milionu korun) za urážku kvůli dopisu, v němž v roce 2019 označila obyvatele ostrova Réunion za zdegenerované barbary. Rozhodl o tom soud. Bardotová v dopise adresovaném prefektovi zámořského departementu v Indickém oceánu kritizovala, jak se na ostrově zachází se zvířaty.
 

Její dopis vzbudil před dvěma lety rozhořčení kvůli formulacím, které obyvatelé ostrova považovali za rasistické a urážlivé. Réunion tehdy označila za "ďábelský ostrov", jehož obyvatelé stále "mají geny divochů". "Zdegenerovaná populace stále hoví... barbarským tradicím," uvedla tehdy Bardotová a poukázala konkrétně například na zvyk stínání zvířat, která slouží jako oběti při lidových slavnostech nebo na to, že rybáři používají jako návnady pro žraloky mrtvé kočky a psy.

Prokuratura žádala pro 87letou Bardotovou pokutu 25 000 eur a 5000 eur pro jejího asistenta, který dopis poslal. Soud byl nakonec ve verdiktu mírnější.

Bardotová, hvězda filmů 50. a 60. let, která byla sexuálním symbolem své doby, je dlouhodobě známa jako bojovnice za práva zvířat. V minulosti kritizovala například držení zvířat v zajetí či používání kožešin v módním průmyslu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SP

Svatá Prostoto

5.11.2021 12:34
Babka je sice praštěná ale zase se jí musí nechat, že se toho nebojí:-).

Osobně si myslím, že za tohle jí dávat pokuty je ubohost.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

5.11.2021 12:35 Reaguje na Svatá Prostoto
Ale jinak, když se dívám na tu fotku ... v 87 ... a v tom xichtě to furt je ... fakt se drží, to klobouk dolu.
Odpovědět
JO

Jarka O.

5.11.2021 13:02 Reaguje na Svatá Prostoto
:-)) Vy jste nenapravitelnej.
Odpovědět

Jirka Černý

5.11.2021 17:36 Reaguje na Svatá Prostoto
Jasně že se drží, ona je ještě z éry bez plastik a tak má stárnutí přirozený vývoj v kterém lze bez problémů identifikovat obličej i po desítkách let, sice přibudou vrásky atd ale základní rysy zůstávají.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist