https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-izrael-a-palestina-stale-ve-valce-o-vodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Izrael a Palestina stále ve válce - o vodu

17.6.2003 14:27 | PRAHA/IZRAEL (EcoMonitor)
Tak, jako množství jiných témat na Blízkém východě, je i voda zdrojem problémů mezi Izraelem a Palestinou. Podle mezinárodního práva je Izrael smluvně zavázán poskytovat pitnou vodu palestinským oblastem. Ale i území Izraele, je obklopené pouští a trpí nedostatkem vody. Prší zde jen několik měsíců v roce a v několika posledních letech je region sužován velkým suchem.
 

"Máme vleklé potíže s nedostatkem vody, a rok od roku je to horší," říká Jacob Kaidar z izraelského Ministerstva zahraničí. "Protože rok od roku je větší sucho, naše zásoby pitné vody se snižují."

Voda v Izraeli pochází především z říčního systému Jordánu, z jezera Kinneret (Galilejské moře) a dvou zdrojů podzemní vody. Zdroje jsou společné Palestincům i Izraelcům a samozřejmě vytvářejí velké napětí mezi oběma stranami. Na třetím Světovém fóru o vodě v Kjótu hovořil bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov o historii bojů, které se vedly o zdroje pitné vody. Zdůraznil, že v nedávné historii proběhlo 21 ozbrojených konfliktů kvůli vodě a 18ti z nich se účastnil Izrael.

"Dnešní stav rozhodně není spravedlivý," říká Jehezkel Lein, odborník izraelské organizace lidských práv Betselem, která se snaží napravit problémy dodávek vody do palestinských území. "Mluvíme hlavně o horské vodonosné vrstvě a povodí řeky Jordán. Pokud jde o to první, Izrael využívá 80 % zdrojů pitné vody a Palestina kolem 20 %. A co se týče Jordánu, k němu nemají Palestinci žádný přístup."

Podle Leina, konflikt problémy s vodou jen zhoršuje. Okupace západního břehu Jordánu má prý jediný smysl, Izrael získal zdroje pitné vody a neumožní Palestině přístup k podzemním zásobárnám. Izrael kontroluje území západního břehu spolu s Gazou již od první okupace v roce 1967. Podle mírových jednání v Oslu z roku 1993, by stát Izrael měl Palestincům umožnit větší kontrolu nad zásobami pitné vody, což se týká asi 40 milionů metrů krychlových. Přes dlouholetý boj Palestinců, jejich území stále zůstává odříznuté od vodních zdrojů.

Skutečné problémy nastávají, když přijde horké léto a vyčerpá se voda z dočasných pramenů. Pak je potřeba dovážet vodu ze vzdálenějších míst. "Máme kolem dvanácti cisteren na vodu dováženou z města Nablusu, ale během Intifády izraelská armáda postavila na všech silnicích kontrolní stanoviště. Vojáci začali bránit projíždění těchto cisteren, takže někdy čekáme na vodu pět nebo šest hodin, někdy jim průjezd úplně zakážou," říká Atef Atif Hanani z vesnice Beit Furik.

Izraelský ministr vodního hospodářství prohlásil, že není nadšen nedostatkem spolupráce a považuje za zcela neakceptovatelné vracet cisterny zpět. Z důvodů nebezpečí sebevražedných útoků však vojenské hlídky řidiče kontrolovat musí, i když to přináší zdržení na cestách.

Podle článku BBC Online News 16. 06. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist