https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-penize-z-jizni-afriky-pro-etiopsky-park
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Peníze z Jižní Afriky pro etiopský park

25.2.2004 14:08 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Soukromá společnost z Jihoafrické republiky, která provozuje již čtyři rozsáhlé rezervace, převezme pod svou správu jedno z nekrásnějších chráněných území v Etiopii. Společnost Africké parky (AP), jejímž duchovním otcem je holandský milionář a ochránce přírody Paul van Vlissingen, se rozšíří o Národní park Nech-Sar.
 

Rozlehlý park, který pokrývá 514 kilometrů čtverečních, se nachází na jihu Etiopie v jednom z nejchudších regionů země. "Nech-Sar má obrovský potenciál," pochvaluje si Anthony Hall-martin, spoluzakladatel Afrických parků, zodpovědný za akce v Etiopii. "Jenže se nachází ve velmi špatném stavu. Když sem vrátíme slony, černé nosorožce a buvoly, bude mít park hodnotu kolem milionu dolarů.

Park se rozkládá kolem dvou jezer vzniklých zatopením kráterů po prehistorických sopkách. Návštěvníci mají k dispozici hotel postavený na západ od jezer, ze kterého je vidět do centra rezervace. Říčka pramenící v kopcích protéká jedním z nejstarších lesních porostů ve východní Africe, který je domovem více než tří set druhů ptactva. V budoucnu doplní dnešní stáda zeber, gazel, kudu a buvolců ještě dovezení velcí savci. Možnost spolupráce Etiopie s Africkými parky se objevila již loni v létě. Velvyslanec ve Velké Británii odpověděl na dotaz BBC Online News, že jeho země by přivítala, kdyby se společnost Africké parky rozšířila do Etiopie. Minulý týden podepsal Paul van Vlissingen a Anthony Hall-Martin s premiérem Etiopie Melesem Zenawi dohodou o převzetí oblasti. Podle Hall-Martina by nemusel Nech-Sar být posledním parkem v Etiopii, protože společnost by ráda převzala hospodaření nad několika parky v dalších afrických zemích.

Myšlenka soukromé společnosti provozující národní parky vznikla po setkání Paul van Vlissingena s Nelsonem Mandelou, který poukázal na fakt, že Afrika má velké problémy s mnoha jinými tématy, včetně vzdělávání svých občanů, sociální problematiky, AIDS a jen velmi omezené zdroje, které by pokrývaly i otázku ochrany divoce žijících zvířat. Kvůli tomu byla péče o národní parky velmi nedbalá, což nepřinášelo prospěch ani zvířatům, ani lidem. V současnosti platí dohoda o správě pěti parků ve čtyřech různých zemích. Liuwa Plain a Sioma Nqwezi v Zambii, Majete v Malawi, Marakele v Jihoafrické republice a nejnovější Nech-Sar v Etiopii. Všechny rezervace leží v odlehlých oblastech a všechny byly ve velmi špatném stavu.

Podle článku Martina Plauta BBC News Online 20. 02. 2004.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist