https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-spojene-staty-odmitaji-cistit-mista-pouziti-streliva-s-ochuzenym-uranem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Spojené státy odmítají čistit místa použití střeliva s ochuzeným uranem

15.4.2003 13:59 | PRAHA/BAGDÁD (EcoMonitor)
Spojené státy oznámily, že nemají žádný plán na zabezpečení míst v Iráku kde došlo k použití zbraní s ochuzeným uranem. Prý není nezbytné tato místa čistit, neboť výzkumy ukázaly jen krátkodobé znečištění radioaktivitou.
 

Podle studie z roku 1990 je nebezpečí pro místní obyvatele i vojáky minimální. Přitom výzkumy OSN tvrdí, že voda i půda zůstávají kontaminovány po dobu sedmi let. Tyto střely mají téměř dvakrát větší průraznost než normální zbraně a proto jsou velmi efektivní v boji proti jakémukoli obrněnému vozidlu. Když náboj s ochuzeným uranem, který je buď na hrotu střely nebo v jádru, narazí na objekt, projde nejdříve pancířem než exploduje v hořícím oblaku páry. Takové místo je pak chemicky zamořeno radioaktivním prachem.

Spojené státy i Velká Británie vědí, že nebezpečný prach může způsobit velké problémy, zvláště při vdechnutí. Tvrdí ale, že nebezpečí je jen krátkodobé a místo zamoření velmi malé a přesně ohraničené, takže prý hrozí spíše chemické kontaminace než ozáření. Studie americké armády vypracovaná měsíc před vpádem iráckých jednotek do Kuvajtu v červnu 1990 říká, že zdravotní rizika spojovaná s použitím zbraní s ochuzeným uranem během vojenských cvičení jsou ta nejnižší ve srovnání s jinými válečnými riziky. Další použití ve válce ukáže, podle situace na místech bojů nebo kdyby se vyskytly dlouhodobé zdravotní problémy u vojáků nebo místních obyvatel, zda bude další využívaní střel s ochuzeným uranem bezpečné.

„Od té doby se objevila řada studií, Královské vědecké společnosti nebo Světové zdravotnické organizace, ve kterých se hovoří o zdravotních rizicích spojených s touto zbraní, respektive o tom, že nebezpečí tu nejsou.“, řekl BBC Online mluvčí Pentagonu podplukovník David Lapan.“A proto nepřipravujeme žádný program na čištění Iráku.“

Program OSN pro životní prostředí uveřejnil v březnu objev ochuzeného uranu v ovzduší a ve vodě sedm let po té co byly střely vypáleny. Podle OSN je však nepravděpodobné, že by koncentrace mohly způsobit zdravotní poškození, přesto zpráva doporučuje zasažená místa vykopat a zalít asfaltem nebo alespoň nezasaženou zeminou. Informace z Bagdádu hovoří o opakovaných útocích amerického letectva vyzbrojeného střelami s ochuzeným uranem na budovy v centru. Vojska Velké Británie prohlásila, že mají k dispozici v Zálivu střelivo s uranem a v případě nutnosti je nasadí do bojů. Zatím použití munice s ochuzeným uranem nebylo potvrzeno.

Podle článku Alexe Kirbyho BBC Online News 15. 04. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist