https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-vedci-nemaji-zakladni-informace-o-vode
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Vědci nemají základní informace o vodě

14.4.2003 15:08 | PRAHA/NICE (EcoMonitor)
„Každý dům měl vlastní studnu, což bylo neobvyklé ve srovnání s ostatními městy, voda se ale nedala pít“, vzpomíná na své dětství v Jaffně na Srí Lance Murugesu Sivapalan, dnes hydrolog na Západoaustralské univerzitě. Voda se nedala použít ani na vaření, byla příliš slaná a všechno, ať už čaj nebo polévka, chutnalo příšerně.
 

Místní museli vzít dvoukolák, naložit na něj konve nebo barely a dojet k nejbližší pumpě, která byla vzdálená tři kilometry. Kdo neměl vozík, musel si vodu nosit na zádech. Takhle to vypadalo před čtyřiceti lety, ale ani dnes není situace jiná. Dr. Sivapalan doufá, že dnes jako odborník, by mohl pomoci problém vyřešit. Prohlásil to na společném zasedání European Geophysical Society (EGS), Europhean Union of Geosciences (EUG) a American Geophysical Union (AGU) ve Francii.

Výzkumy v Jaffně dokázaly,že špatnou kvalitu vody způsobují přílišné vyčerpání pramene a pronikající slaná voda z oceánu. Pomoci takovým místům by mohla, informací o kvalitě vody i o tom jak ji získávat, nová iniciativa Světová asociace hydrologů (IAHS). Největším problémem hydrologů je nedostatek základních dat, bez nichž se nedá vůbec kvantifikovat celosvětové množství vody. Neexistují souhrnné zprávy o povodních na řekách, množství srážek ani o četnosti podzemní vody. Bez takových informací není možné vytvořit fungující systém ochrany. Vědci vůbec netuší jaké množství vody se na Zemi nachází.

„Nevíme kolik naprší, nevíme kam se voda pohybuje když prší ani jak rozsáhlé jsou zásoby podzemní vody“, řekl BBC Online Kuniyoshi Takeuchi z japonské university v Kofu, “nevíme ani kolik je na světě hrází“. Nový program „Pub“ chce zjistit množství světových zásob vody, které dodnes nebylo měřeno. S použitím nejrůznějších způsobů získávaní dat, včetně měření masy ledu, půdní vlhkosti a srážkové četnosti v nejrůznějších částech světa. Prvním krokem je donutit státní správu, aby začala s regionálním měřením. Bude-li mezinárodní spolupráce úspěšná, zjistí se kolik vody skutečně je a jak by se dala přesunout tam, kde jí je nedostatek.

Prohlášení, které obsahovalo podobné myšlenky, však mnoho vlád podepsalo již při zasedání v Johannesburgu a Kjótu. V Johannesburgu slíbila OSNsnahu snížit počet lidí bez přístupu k pitné vodě na polovinu současného stavu. Zasedání v Kjótu volalo po lepším vodním systému v povodí řek Indie a Číny. Kritici již při podpisu vyčítali přílišnou vágnost prohlášení a malou snahu po konkrétních krocích. „Toto jsou politicky atraktivní témata“, říká Dr. Takeuchi,“ale bez znalosti skutečných dat nemůžeme nijak pomoci“.

Podle článku Molly Bentley BBC Online News 14. 04. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist