BBC: Větrání a zhasínání může uspořit polovinu emisí
Podle britské studie mají například restaurace či obchody obrovský potenciál snížit objem emisí skleníkových plynů. Na obr. Biorestaurace Rebio
Licence: Svolení ke zveřejnění na Ekolist.cz
|
|
Foto: Rebio |
Podle vládního programu snižování emisí oxidu uhličitého se pozornost neustále obrací na těžký průmysl, ale jen velmi málo se zaměřovala na služby a obchod. Proto vznikl program CRC (Carbon Reduction Commitment), který chce zvyšovat energetickou účinnost v soukromém sektoru. Do programu se zapojilo na pět tisíc firem, včetně stavebních společností, výrobců potravin a místní správy.
Podle studie britské Agentury pro životní prostředí mají hotely, restaurace, obchody nebo státní úřady obrovský potenciál snížit objem emisí skleníkových plynů. Hlavními nástroji má být lepší vyhřívání a chlazení budov a také lepší osvětlení. Studie se odvolává na příklad londýnské univerzity Kings College, jejíž budovy jsou odvětrávány přirozeně namísto umělé klimatizace. Dalším důležitým izolačním prvkem, které program doporučuje, jsou obyčejné okenice, píše zpravodajství BBC.
Díky těmto opatřením by měli v Británii ročně ušetřit na energiích 96 000 liber. Také prosté vypínání světla v prostorách které se nevyužívají, by se prý ušetřilo 15 % částky za roční spotřebu elektřiny.
Podle programu CRC by měly firmy nakupovat povolenky na emise CO2. S těmito kredity by také mohly obchodovat, když budou schopné snížit svůj objem vypouštěných emisí. Ty, které by se hodně snažily by získaly investované peníze zpátky, ty horší by musely platit, píše zpravodajství BBC.
Podle článku BBC Online News „News Scheme 'can cut extra emissions“ zveřejněném 08. 11. 2009.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
No - 10. 11. 2009 - AlešTo je možná pravda , ale prakticky by to byly neefektivní úspory energie, protože v Anglii , kde se moc netopí a je tam vysoká vzdušná vlhkost izovací staveb až tolik neušetříte. Takže komletní nová zvduchotechnika s rekuperací a zateplení , výměna oken za nejmodernější , izolace podlah.... Novější mrazáky a lednice mají sice nížší spotřebu jenže vyhodit stará funkční zařízení se opět nevyplatí.Závěr : pokud se kompletní rekontrukce provádí cca 1x za 30 let. A většina majitelů použije velmi úsporné , ale drahé řešení. Můžeme očekávat reálný pokles spotřeby energie při zachování současného standartu služeb a množství restaurací asi o 1% ročně po dobu příštích 15 let , pak dojde pravděpodobně ke zpomalení neboť méně výnosné podniky si nebudou moci tak nákladné rekonstrukce dovolit a budou změny odkládat nebo zvolí méně nákladné a méně úsporné řešení s kratší dobou návratnosti vložené investice. |