https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bbc-zivotni-prostredi-je-klicove-pro-obnovu-povalecne-liberie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

BBC: Životní prostředí je klíčové pro obnovu poválečné Libérie

18.2.2004 13:28 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Záchrana životního prostředí zničeného patnáctiletým ozbrojeným konfliktem bude důležitou oblastí pro budoucnost Libérie, říká zpráva odboru pro posuzování poválečných škod Programu OSN pro životní prostředí.
 

Studie varuje, že zdraví obyvatel Libérie je vážně ohroženo kvůli zničení systému rozvodu vody a likvidaci odpadních splašků. Nedostatek elektrické energie nutí místní obyvatele kácet stromy na palivo a potopené či poškozené lodi ohrožují mořskou populaci.

Zpráva odboru pro posuzování škod obsahuje na šedesát doporučení pro zlepšení stavu místní přírody a rozvoje země. "Sběr a odvoz městského i obecního komunálního odpadu kvůli probíhajícímu konfliktu zcela ustal. Začaly se hromadit odpadky, které obyvatelé spalují v bezprostředním okolí domů, což vede ke znečištění ovzduší a dalšímu poškozování lidského zdraví," píše se ve zprávě. Podle OSN by mezinárodní společenství mělo být schopno pomoci obnovit liberijskou správu, na státní i místní úrovni, zodpovědnou za dodržování zákonů na ochranu přírody.

UNEP se obává i o přírodní bohatství afrického státu. Obyvatelé Libérie kácí lesní porosty, aby získali palivo nebo vyrobili dřevěné uhlí. Kvůli tomu ničí nenahraditelné přírodní lokality, jako jsou mangrové bažiny. "Pytláctví vzácných divokých zvířat se za poslední rok výrazně rozšířilo, částečně kvůli rychlému budování nových cest vedoucích do pralesa i kvůli většímu počtu pracovníků, kteří se živí nelegálním kácením," dodává studie. Pytláctví v tuto chvíli představuje zřejmě nejvážnější nebezpečí pro liberijské přírodní bohatství, vzácné druhy rostlin i zvířat, včetně nepočetné, ale velmi důležité populace šimpanzů. Výkonný ředitel UNEPu Klaus Töpfer říká: "V Libérii, stejně jako v mnoha jiných afrických zemích, se nedostatek přírodních zdrojů v jedné oblasti a hojnost přírodního boihatství jinde velmi rychle stává katalyzátorem ozbrojených konfliktů a utrpení."

"Liberijští občané zaplatili vysokou cenu za život v zemi bohaté na ceněné dřeviny a nerostné suroviny. V moderní Africe je ochrana životního prostředí, spolu s efektivním a spravedlivým spravováním přírodních zdrojů, zásadní pro prosazování i udržení mírového soužití. Nesprávné nakládaní s přírodními zdroji může být nejen příčinnou konfliktů v samotné Libérii i v širším regionu, ale může střety vytrvale prodlužovat. Podle UNEPu může přijetí návrhů popsaných ve zprávě přinést obyvatelům země s 85% nezaměstnaností pracovní příležitosti a naději na lepší podmínky pro život.

Podle článku Alexe Kirbyho BBC Online News 13. 02. 2004


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist