https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bedrichu-moldanovi-prvnimu-ceskemu-ministru-zivotniho-prostredi-je-85-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bedřichu Moldanovi, prvnímu českému ministru životního prostředí, je 85 let

15.8.2020 01:40 | PRAHA (ČTK)
V roce 2014 obdržel Bedřich Moldan zlatou medaili Univerzity Karlovy za celoživotní zásluhy, o dva roky později získal Cenu Josefa Vavrouška za celoživotní přínos v oblasti životního prostředí.
V roce 2014 obdržel Bedřich Moldan zlatou medaili Univerzity Karlovy za celoživotní zásluhy, o dva roky později získal Cenu Josefa Vavrouška za celoživotní přínos v oblasti životního prostředí.
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
Geochemik a ekolog Bedřich Moldan je znám především jako první český ministr životního prostředí, který se velkou měrou podílel na zavádění ekologické legislativy do českého právního systému. Profesor Univerzity Karlovy a také někdejší senátor ODS se narodil 15. srpna 1935 v Praze.
 

Moldan vystudoval analytickou chemii na Matematicko-fyzikální fakultě UK a poté byl až do roku 1989 zaměstnán v různých funkcích v Ústředním ústavu geologickém. V roce 1992 se stal docentem Univerzity Karlovy pro obor geochemie, v roce 1997 tamtéž profesorem v oboru ochrana životního prostředí. Od roku 1992 působil jako ředitel Centra pro otázky životního prostředí UK, nyní je zástupcem ředitele. Mimo jiné byl v letech 1998 až 2001 zmocněncem ministra životního prostředí pro přijetí do EU a předsedou Komise OSN pro udržitelný rozvoj (2000 až 2001).

Do politiky vstoupil po listopadu 1989, od prosince téhož roku byl nejprve ministrem vlády a v letech 1990 až 1991 ministrem životního prostředí ve vládě Petra Pitharta. Kromě působení ve vládním kabinetu zasedal v letech 1990 až 1992 v České národní radě. V letech 2004 až 2010 byl senátorem zvoleným za ODS, jejímž je zakládajícím členem. Stranu opustil v roce 2010, v témže roce neúspěšně obhajoval senátorské křeslo na kandidátce TOP 09/STAN, o dva roky později se neúspěšně ucházel o senátorské křeslo již jako člen TOP 09.

V roce 2014 obdržel zlatou medaili Univerzity Karlovy za celoživotní zásluhy, o dva roky později získal Cenu Josefa Vavrouška za celoživotní přínos v oblasti životního prostředí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PK

Pavel Karel

16.8.2020 13:19
Život opravdu tropí hlouposti - ekologicky zaměřený člověk kandidoval za neoliberální mafiánské strany ODS/TOP, které stáli za bezprecedentní porevoluční devastací životního prostředí pod heslem "jediné na čem záleží jsou prachy"...
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

16.8.2020 14:44 Reaguje na Pavel Karel
Tady si někdo (Pavel Karel) prdl a znečistil prostor.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist