https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/belgie-kvuli-vyskytu-praseciho-moru-porazi-tisice-zvirat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Belgie kvůli výskytu prasečího moru porazí tisíce zvířat

25.9.2018 00:24 | BRUSEL (ČTK)
Belgie kvůli výskytu prasečího moru preventivně porazí na jihu země tisíce zdravých zvířat, aby zabránila šíření nemoci. / Ilustrační foto
Belgie kvůli výskytu prasečího moru preventivně porazí na jihu země tisíce zdravých zvířat, aby zabránila šíření nemoci. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Belgie kvůli výskytu prasečího moru preventivně porazí na jihu země tisíce zdravých zvířat, aby zabránila šíření nemoci. Oznámila to včera belgická média, podle kterých ministr zemědělství již uvědomil příslušný úřad a patřičný výnos má být podepsán zhruba do tří dnů. Rozhodnutí vítá Evropská komise.
 

Prasečí mor byl na jihu země zjištěn před deseti dny u divokých prasat. Zatím byl potvrzen u devíti divočáků. Belgické úřady s cílem zabránit šíření onemocnění zřídily vyloučené pásmo o rozloze 630 čtverečních kilometrů. V této oblasti bude nyní poraženo až 4000 zvířat. Zemědělci budou odškodněni, zemědělský svaz však rozhodnutí ostře kritizuje. Ministr zemědělství Denis Ducarme uvedl, že je třeba jednat, protože nemoc ohrožuje odvětví s příjmy 1,5 miliardy eur (38,4 miliardy Kč) ročně, které zaměstnává kolem 15.000 lidí, napsala agentura DPA.

"Belgické úřady se vydaly správným směrem," řekla novinářům mluvčí EK Anca Paduraruová. Podle EK bude boj s prasečím morem prioritou EU, protože ohrožuje ekonomiku kontinentu.

Deset zemí mimo EU již zakázalo dovoz belgického vepřového. Pro zemi je však důležitější vnitřní trh EU. Podle Českého statistického úřadu byla Belgie za uplynulý rok do července čtvrtým největším dovozcem vepřového do ČR.

Africký mor prasat je smrtelnou nemocí, která ale není přenosná na jiné druhy zvířat ani na člověka. Na nemoc neexistuje protilátka, nastoupit proto musejí klasické metody potírání nákazy, jako je vytyčování nepřístupných oblastí, vybíjení nakažených chovů a cílený lov divokých prasat.

V Evropě byly prasečím morem zatím zasaženy země na východě, včetně České republiky, a Rusko. V České republice se africký mor prasat objevil poprvé loni v červnu na okraji Zlína a dosud zde veterináři potvrdili onemocnění u více než 200 divokých prasat. Od letošního dubna se zde však žádný nový případ neobjevil.

Do konce srpna bylo v Evropě nahlášeno 4800 případů nákazy divoce žijících prasat a jedinců žijících v domácích chovech. To představuje nárůst o 700 případů v porovnání s celým předchozím rokem.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist