https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/beluhy-drzene-v-zajeti-v-cine-budou-vypusteny-do-more-u-islandu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Běluhy držené v zajetí v Číně budou vypuštěny do moře u Islandu Video

20.6.2019 00:50 (ČTK)
Na Island byly letecky přepraveny dvě běluhy, které doposud bavily obecenstvo v obřím akváriu v Šanghaji.
Na Island byly letecky přepraveny dvě běluhy, které doposud bavily obecenstvo v obřím akváriu v Šanghaji.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na Island byly letecky přepraveny dvě běluhy, které doposud bavily obecenstvo v obřím akváriu v Šanghaji. Dvanáctileté samice po letech chovu v zajetí najdou nový domov v přírodní rezervaci u islandských břehů, informoval dnes zpravodajský server BBC News.
 
Obě velryby přestály let v pořádku a jsou v dobré kondici.
Obě velryby přestály let v pořádku a jsou v dobré kondici.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Běluhy Siao-paj a Siao-chuej se narodily ve volné přírodě. Ve věku asi dvou let byly odchyceny a od té doby žily a vystupovaly v Šanghaji. Bojovníci za práva zvířat zdůrazňují, že běluhy v zajetí trpí.

Šanghajský "vodní svět" Changfeng Ocean World Zoo koupila v roce 2012 britská firma Merlin Entertainments, která provozuje také zábavní parky Legoland či muzeum voskových figurín madam Tussaudové. Společnost se ocitla pod rostoucím tlakem, aby běluhy pustila na svobodu.

Novým domovem se pro běluhy stane přírodní rezervace v malebné zátoce Klettsvík u Vestmanských ostrovů, které jsou součástí Islandu. Rezervace se nachází více než 9500 kilometrů od Šanghaje a na cestě letadlem strávily běluhy ve speciálních nádržích 11 hodin.

"Obě velryby přestály let v pořádku a jsou v dobré kondici," uvedl podle agentury AP logistický expert Sigurjón Sigurdsson poté, co letadlo přistálo na Islandu. Každá z běluh váží kolem 900 kilogramů a během letu byli jejich hlavní potravou sledi.

Velryby, jež by se podle odborníků měly dožít až 50 let, budou prvními obyvateli rezervace o rozloze 32.000 metrů čtverečních zřízené v zátoce Klettsvík speciálně pro kytovce.

Zátoka se nachází u ostrova Heimaey, který je jedním z Vestmanských ostrovů. V minulosti byla tato zátoka domovem kosatky Keikó známé z filmu Zachraňte Willyho, která byla po letech strávených v zajetí vypuštěna v roce 2002 do moře u Islandu. Její návrat do volné přírody ale nebyl úspěšný. Samec Keikó od Islandu doplaval k břehům Norska a po 18 měsících podlehl zápalu plic.

Pro běluhy z Šanghaje bude svoboda jižně od břehů Islandu jen částečná - zátoka Klettsvík bude totiž uzavřena sítí. Podle odborníků by tyto velryby samy ve volné přírodě nepřežily. V zátoce budou pod kontrolou vědců, kteří budou sledovat jejich adaptaci. V lokalitě by mělo být zřízeno také návštěvnické centrum a turisté by měli mít možnost pozorovat běluhy z lodí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist