https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/berlin-chysta-od-roku-2035-uplny-zakaz-aut-se-spalovacim-motorem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Berlín chystá od roku 2035 úplný zákaz aut se spalovacím motorem

22.1.2020 00:25 | BERLÍN (ČTK)
Řidiči se musejí postupně začít připravovat na to, že po německé metropoli nebudou moci jezdit autem, které má spalovací motor.  / Ilustrační foto
Řidiči se musejí postupně začít připravovat na to, že po německé metropoli nebudou moci jezdit autem, které má spalovací motor. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | geralt / Pixabay
Řidiči se musejí postupně začít připravovat na to, že po německé metropoli nebudou moci jezdit autem, které má spalovací motor. Návrh berlínské radní pro životní prostřední a dopravu Regine Güntherové totiž podle listu Berliner Morgenpost počítá s tím, že od roku 2030 taková auta nebudou moci do vnitřní části Berlína. Za dalších pět let se má zákaz rozšířit na celé území metropole, která má asi 3,7 milionu obyvatel.
 

Berlínská radnice v prosinci vyhlásila stav klimatické nouze a stanovila si, že v lednu předloží návrh opatření, jak by se město mohlo co nejrychleji stát klimaticky neutrální; tedy takové, že nebude produkovat více emisí skleníkových plynů, než kolik je jich schopno jinými opatřeními vyrovnávat.

Součástí opatření je i návrh radní za Zelené, na němž se ale ještě musí shodnout celá místní koalice sociální demokracie (SPD), Levice a Zelených. O plánu, který počítá i s ekologičtějšími auty pro berlínské úřady, má diskutovat koncem měsíce.

Radní Güntherová se chce na dopravu soustředit i proto, že v ní na rozdíl od jiných sektorů emise oxidu uhličitého (CO2) neklesají. Naopak mezi lety 1990 a 2017 v Berlíně dokonce stouply, a to o 11 procent.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Martin Weiser
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

22.1.2020 06:29
Z celé environmentální politiky se stal obchod s iluzemi :-)
Odpovědět

Jan Šimůnek

22.1.2020 08:57
Lidé odtamtud utečou a zbude jen ekologistický a další odpad.

Firmy by na to měly zareagovat přesunem svých sídel (a tedy i platby místních daní) mimo Berlín. Stejně tam BRZY nebude komu co prodávat (jak zboží, tak i služby).
Odpovědět
VK

Václav Kain

22.1.2020 10:37
Berlíňané mají jedinou šanci.A tou je ve volbách vyhnat všechny zeleno-rudé melouny.A následně je vyhnat i z vlády a začít normálně žít.
Odpovědět
ig

22.1.2020 12:09 Reaguje na Václav Kain
Jenže oni si je tam naopak kvůli té levicovosti navolili. Mají už slíbeno vyvlastnění bytů zlotřilým kapitalistům a jejich uvolnění pro obyčejné, chudé lidi, takže tam stejně nebude žít nikdo kdo má na automobil :-)
Odpovědět
VN

Vilém N

22.1.2020 12:17
Co Berlín. Zakažme to všude. Jsem zvědavý, jak ty lidi dostanete do práce :-D
Odpovědět
VK

Václav Kain

22.1.2020 14:05 Reaguje na Vilém N
Autobusy a vlaky.Po silnicích, kde bude volna habaděj se budou prohánět nadlidi v e-autech.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist