https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/berlin-se-kvuli-pripadu-plynovodu-opal-obratil-na-soud-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Berlín se kvůli případu plynovodu Opal obrátil na soud EU

18.12.2019 00:16 (ČTK)
Německo se ve sporu s Polskem o navýšení kapacity plynovodu Opal obrátilo na Soudní dvůr Evropské unie.  / Ilustrační foto
Německo se ve sporu s Polskem o navýšení kapacity plynovodu Opal obrátilo na Soudní dvůr Evropské unie. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Německo se ve sporu s Polskem o navýšení kapacity plynovodu Opal obrátilo na Soudní dvůr Evropské unie. Včera o tom informovala agentura DPA. Vláda v Berlíně se právní cestou brání proti prvoinstančnímu verdiktu tohoto unijního soudu z letošního září, kterým zrušil rozhodnutí Evropské komise z roku 2016, jež umožnila Rusku rozšíření kapacity plynovodu Opal. Jím se přes Německo přepravuje ruský plyn i do Česka.
 

Na pozadí tohoto sporu stojí konflikt o plynovod Nord Stream přivádějící po dně Baltského moře ruský plyn do Evropy, připomíná DPA. Opal je jeho prodloužením. Ruský plynárenský gigant Gazprom původně kvůli dodržení zásad konkurence mohl využívat jen polovinu kapacity tohoto potrubí. V roce 2016 ale Evropská unie na žádost německých úřadů rozhodla o navýšení kapacity Opalu ve prospěch Gazpromu.

Toto rozhodnutí napadlo Polsko a poukazovalo na to, že pokud do Evropy poteče více plynu z plynovodu Nord Stream, budou ovlivněny podmínky využívání jiných plynovodů, které plynovodu Opal konkurují. Polská vláda argumentovala, že takto je ohrožena energetická bezpečnost země a že povolení Evropské komise odporuje zásadám energetické solidarity.

Varšava kritizovala stavbu plynovodu Nord Stream do Německa, který je v provozu od roku 2011, a který obchází polské a ukrajinské území. Odmítá i Nord Stream 2, který vzniká souběžně s prvním baltským potrubím.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist