https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bez-lepici-pasky-se-neobejdeme-vedci-ted-prisli-na-zpusob-jak-na-jeji-vyrobu-vyuzit-odpadni-lignin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bez lepící pásky se neobejdeme. Vědci teď přišli na způsob, jak na její výrobu využít odpadní lignin

11.8.2018 01:21 | PRAHA (Ekolist.cz)
Lepicí pásky mají lepidlo vyrobené zpravidla z polymerů na bázi ropy. Lepidlo se dá ale vyrobit z ligninu.  / ilustrační foto
Lepicí pásky mají lepidlo vyrobené zpravidla z polymerů na bázi ropy. Lepidlo se dá ale vyrobit z ligninu. / ilustrační foto
Foto | Pete / Flickr
Lepicí páska je něco, bez čeho se neobejde žádné balení dárků ani žádný let do kosmu. Sem tam se hodí mít u sebe náplast nebo přilepit kolegovi papírek se vzkazem. Na to všechno je potřeba mít lepidlo. A to se typicky vyrábí z ropy. Vědci z delawarské univerzity ale umí lepidlo vyrobit z ligninu, látky, která je běžnou součástí dřeva. Podle vědců jejich páska lepí a má i celou řadu dalších výhod.
 

Jak vědci z delawarské univerzity popisují americkou realitu, lignin je odpadní produkt, který je k mání ve velkém množství v podstatě za hubičku. Papírenský průmysl za jeho spálení či uložení na skládky platí a jistě rád ušetří tím, že lignin někomu dá. Nebo jak navrhují vědci, jej zpracuje a prodá jako lepidlo.

Lignin je přírodní polymer, který provokuje vědce už dlouho. Je ho totiž relativní dostatek, po celulóze je druhou organickou sloučeninou na Zemi a tvoří asi 25 % rostlinné biomasy. Zjednodušeně řečeno zpevňuje tkáň stromů tak, aby jejich kmeny mohly stát. A jak si všimli pracovníci University od Delaware, má i některé vlastnosti polymerů odvozených z ropy, které se běžně používají v lepidlech. Podle Thomase H. Eppse z University of Delaware může být lignin použit pro výrobu lepidel s podobnou pevností a odolností jako mají lepidla založená na ropě.

Na výzkumu využití ligninu už skoro desetiletí pracuje i Dionisios Vlachos z Delaware Energy Institute. Jeho týmu se podařilo zdokonalit postupy, kterými se dá jinak vcelku odolný lignin rozložit na kratší řetězce. Vyvinutý nízkoteplotní katalytický proces je podle něho dotažený do stavu, kdy je možné jeho komerční nasazení.

Vědci svou lepící pásku na bázi ligninu poměřili s lepivostí běžně dostupných komerčních pásek značek Fisherbrand a Scotch Magic Tape. A podle výsledků nový materiál má podobný "lepivý" výkon jako pásky na bázi ropy.

Pro své výzkumy použili vědci lignin pocházející z topolového dřeva, nyní plánují prozkoumat potenciál jiných dřevin a jiných rostlin s vysokým obsahem ligninu. Podle Eppse je možné navrhnout lepící pásky tak, aby měly různou úroveň lepivosti. Jinou lepivost totiž očekává sekretářka u papírků na poznámky, malíř u malířské lepící pásky, jinou lékař u náplastí a jinou elektrikář u izolační pásky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist