https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bezci-mohou-prispet-na-lipy-vysazovane-k-vyroci-100-let-republiky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Běžci mohou přispět na lípy vysazované k výročí 100 let republiky

8.3.2018 08:00 | PRAHA (ČTK)
Každý běžec, který se zaregistruje do některého závodu seriálu RunCzech, může na kampaň přispět částkou 100 nebo 250 korun. V předchozích letech na výsadbu stromů přispělo více než 6500 běžců. Vybrané peníze jdou do míst, kde o to lidé sami projeví zájem. / Ilustrační foto
Každý běžec, který se zaregistruje do některého závodu seriálu RunCzech, může na kampaň přispět částkou 100 nebo 250 korun. V předchozích letech na výsadbu stromů přispělo více než 6500 běžců. Vybrané peníze jdou do míst, kde o to lidé sami projeví zájem. / Ilustrační foto
Z dobrovolných příspěvků účastníků běžeckého seriálu RunCzech se tentokrát budou na podzim vysazovat "Stromy svobody 1918-2018". Kampaň Nadace Partneství chce zasazením minimálně 2018 lip připomenout 100. výročí vzniku Československa a uctít hodnoty svobody a demokracie.
 

Běžci mohou na vysazování stromů v různých koutech republiky přispívat už od roku 2005, v rámci projektu Běžím pro stromy bylo do loňska na 48 místech vysázeno téměř 3000 stromů. Jsou například u cyklostezek, v obecních sadech nebo školních zahradách.

Letos Nadace Partnerství projekt inovovala. "S podporou běžců, obcí, místních spolků a hlavně dobrovolníků plánujeme po celé republice vysadit minimálně 2018 lip. Hromadné sázení uskutečníme ve dnech 20. až 28. října během Dnů pro Stromy svobody," uvedl minulý týden na tiskové konferenci ředitel nadace Miroslav Kundrata.

Každý běžec, který se zaregistruje do některého závodu seriálu RunCzech, může na kampaň přispět částkou 100 nebo 250 korun. V předchozích letech na výsadbu stromů přispělo více než 6500 běžců. Vybrané peníze jdou do míst, kde o to lidé sami projeví zájem. "Podporujeme projekty komunit, které jsou samy aktivní a samy přijdou s tím nápadem. Tím pádem se má o ty stromy kdo starat," řekl Kundrata.

Závody RunCzech se v Česku konají třiadvacátý rok, začalo to v roce 1995 maratonem v Praze. Do konce loňského roku se do nich zapojilo 972.952 běžců. Letos na jaře proto pořadatelé očekávají jubilejního miliontého účastníka. "Číslo milion bude na 95 procent při maratonu. Za 23 let je to obrovské číslo," poznamenal prezident RunCzech Carlo Capalbo.

Letošní seriál RunCzech začne 7. dubna pražským půlmaratonem.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist