https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bile-nebo-zelene-strechy-z-hlediska-klimatu-i-penez-se-zelene-nevyplati
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bílé nebo zelené střechy? Z hlediska klimatu i peněz se zelené nevyplatí

21.8.2014 01:40 | PRAHA (Ekolist.cz)
Bílé střechy odráží třikrát víc záření a jejich provoz je levnější než u střech zelených
Bílé střechy odráží třikrát víc záření a jejich provoz je levnější než u střech zelených
Zelené střechy jsou oblíbeným doplňkem moderního města. Přinášejí do měst kus přírody a pomáhají chladit vzduch. Pokud jde ale o zmírňování dopadů změny klimatu, investice do střešních zahrad se nevyplatí, tvrdí studie laboratoře Berkley. Ta zkoumala dlouhodobé přínosy a náklady u tří typů plochých střech: běžných tmavých, bílých a střech se zeleným porostem.
 

Studie se zaměřila na dvaadvacet komerčních komplexů ve Spojených státech, které využívají všechny tři druhy typy střech. Výzkumníci spočítali ekonomické náklady během padesátiletého období, s očekávanou životností dvacet let u bílé a černé střechy a čtyřicetiletého u zelených střech.

„Z hlediska nákladů a přínosů vyhrály bílé střechy, zatímco černé střechy by se měly postupně přestat používat,“ shrnuje výsledky spoluautor studie Arthur Rosenfeld. Vědci se zaměřili na schopnost odrážet sluneční světlo a tím efektivně přispívat k ochlazování měst v rámci zmírňování dopadů změny klimatu. Zelené střechy sice také dokáží ochlazovat vzduch v zastavěných oblastech, účinnost bílých střech je ale až třikrát vyšší.

Podle výpočtu nákladů a přínosů jsou černé střechy levnější o zhruba 1500 korun na metr čtvereční než nejlevnější druhy zelených střech. To jsou podle studie takové plochy, na které nemají lidé přístup a jsou porostlé nenáročnými rostlinami. Naproti tomu bílé střechy jsou o více než 500 korun na metr čtvereční levnější než střechy černé. Bílé střechy jsou tedy levnější než ty zelené zhruba o 2000 korun na metr za padesát let provozu.

Podle vědců je rozhodnutí o tom, zda si pořídit bílou nebo zelenou střechu na majiteli nemovitosti. Rozhodně by se ale měli vyhnout střechám černým, které dokážou během období veder situaci ve městech výrazně zhoršit. To má přímé dopady i na zdraví obyvatel, například při vlně veder v roce 1995 v Chiagu byli jako nejvíce ohrožení úmrtím označeni právě obyvatelé nejvyšších pater domů s černými střechami.

„I když bílé střechy nevyhrály nad těmi černými v ekonomických ukazatelích natolik silně, radnice měst mohou zakázat nebo ukončit výstavbu nových černých střech. Měly by tak udělat nejen kvůli klimatu, ale i kvůli velkým zdravotním rizikům,“ říká Benjamin Mandel z Berkleyské laboratoře.

Zkrátka majitelé, kteří chtějí zmírnit dopady změny klimatu, by měli dát přednost bílé střeše. Ti, kteří chtějí zlepšit lokální životní prostředí a pozvednut estetickou úroveň sousedství se mohou rozhodnout pro střechu zarostlou vegetací, říká studie "Economic Comparison of White, Green, and Black Flat Roofs in the United States" zveřejněná v časopise Energy and Buildings.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist