https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/biopotraviny-nabidnou-svym-zakum-desitky-skol
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Biopotraviny nabídnou svým žákům desítky škol

15.1.2010 10:20 | PRAHA (Ekolist.cz)
Šedesát školních a předškolních zařízení bude letos ve svých jídelnách nabízet biopotraviny z lokální produkce. Zakázku ministerstva zemědělství na zavádění biopotravin do škol v hodnotě 6,5 milionů korun získala společnost Country Life. Projekt má trvat dva a půl roku. Smyslem projektu není jen dostat do jídelen biopotraviny, ale i nastavit jiný vztah mezi školami a ekozemědělci. Jak stojí na webových stránkách projektu, "škola má právo znát svého zemědělce a rodiče mají právo vědět, odkud pocházejí potraviny, které jsou podávány jejich dětem".
 

Biopotraviny
Průzkum ukázal, že pětina dotázaných škol již zkušenosti s biovýrobky má, u poloviny z nich však nepředstavují více jak pětiprocentní podíl stravy.
Foto: Dominika Patrovská/Ekolist.cz

Projekt, který je nazvaný "Bioškoly - zavádění biopotravin do škol a předškolních zařízení", se rozběhne ve čtyřech krajích – Středočeském, Královéhradeckém, Jihomoravském a v Praze. Mimo jiné se v něm počítá s exkurzemi na ekofarmy, pořádáním biojarmarků nebo kurzů vaření pro školní zařízení. Výstupem má být i manuál, jak biopotraviny do škol zavádět. Podle ředitele firmy Country Life Otakara Jiránka zavádí bio do svých škol drtivá většina zahraničních evropských států, například Rakousko, Německo či Itálie, která má určitý podíl biostravy ve školách určen dokonce ze zákona.

„V tuto chvíli se naše zemědělství věnuje bioprodukci z 10 %. Vláda ale schválila 30 milionů korun na konkrétní plán rozvoje biozemědělství pro následující tři roky. Zavádění biopotravin do škol je jednou z cest, jak rozšířit odbytiště a pomoci českým bioproducentům,“ uvedl náměstek ministra zemědělství Jiří Urban.

V srpnu 2009 získala Country Life zakázku s projektem, ve kterém slibují účast minimálně 20 škol, kterým bude suroviny dodávat 20 českých bioproducentů tak, aby podíl stravy v jídelnách byl alespoň z 10 % v biokvalitě. Z oslovených 700 škol projevilo zájem zmíněných 60. Do začátku příštího školního roku 2010/2011 budou mít čas na rozmyšlenou, zda se společností Country Life podepíší smlouvu na 3 roky či nikoli.

Rodičům nevadí za biostravu připlatit

Cenu obědů ve školách a předškolních zařízeních platí rodiče. V základní škole v ulici Gloweckého na Praze 8, kde byl projekt představen, je stravné například 20 až 23 korun. Podle průzkumu, který v rámci projektu provedla v průběhu podzimu 2009 agentura Factum Invenio mezi rodiči po celé republice, je 60 % z nich ochotno připlatit svým dětem za biokvalitu minimálně o 10 % navíc z původní ceny.

Většina rodičů, kteří neměli zájem o biopotraviny pro své děti, uváděla jako důvod obavu z vysoké ceny biopotravin. Factum Invenio zjišťovala reálné zvýšení cen obědů škol, které již bio zavedly - více než polovina z nich uváděla zdražení pouze o 10 a méně procent. A to při 20% nasazení bioproduktů.

Průzkum ukázal i to, že pětina dotázaných škol již zkušenosti s biovýrobky má, u poloviny z nich však nepředstavují více jak pětiprocentní podíl stravy.

Soukromá mateřská školka Semínko z Prahy 10 má s ekovýrobky několikaleté zkušenosti. Stravné přijde rodiče na 55 korun/den a bioprodukty tvoří podle hospodářky Michaely Bartoškové zhruba polovinu stravy. „V biokvalitě podáváme zeleninu, ovoce, maso, brambory, cizrnu, kuskus a pak třeba pohankové nebo kukuřičné kaše,“ doplnila Bartošková.

Utrhnout si rajče

Firma Country Life dodává biopotraviny od roku 1991. Dnes vlastní nejen síť obchodů, restaurací a velkoobchod, ale provozuje i vlastní pekárnu a ekofarmu o rozloze téměř 70 ha. Pěstují se tu obiloviny a zelenina jen v biokvalitě. Country Life se zaměřuje na vegetariánskou stravu. Biohovězí, biokuřecí či biojehněčí bude pro školáky zajišťovat společnost Biopark.

„Přistoupil jsme na projekt zejména kvůli tomu, aby se děti podívaly na venkov do biofarem,“ vysvětlil Miroslav Koranda, ředitel základní školy v Glowackého ulici na Praze 8. „Sám pocházím z menšího města a vím, jaké je to utrhnout si rajče na zahradě, že má jinou chuť, než plod zakoupený v běžném obchodě. Mám pocit, že novým generacím kultura stravování nic neříká. Doufám, že by je mohl tento projekt trochu probudit,“ řekl Miroslav Koranda.


reklama

 
Dominika Patrovská

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist