https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/blok-ze-skaly-v-decine-odbornici-odstranili-lide-budou-moci-domu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Blok ze skály v Děčíně odborníci odstranili, lidé budou moci domů

19.2.2018 10:25 | DĚČÍN (ČTK)
S nestabilními pískovcovými masivy mají v Děčíně a jeho okolí lidé bohaté zkušenosti. V roce 2014 se uvolnil v části Horní Žleb 25 tun vážící balvan, který jen těsně minul jeden dům a skončil na zahradě mateřské školy. / Ilustrační foto Děčína
S nestabilními pískovcovými masivy mají v Děčíně a jeho okolí lidé bohaté zkušenosti. V roce 2014 se uvolnil v části Horní Žleb 25 tun vážící balvan, který jen těsně minul jeden dům a skončil na zahradě mateřské školy. / Ilustrační foto Děčína
Odborníci odstranili problémovou část pískovcového bloku v Děčíně, který hrozil uvolněním. Dvacítka lidí z domů pod skálou se bude moci zřejmě v úterý vrátit domů. Do konce týdne se budou dokončovat práce pod svahem. Dnes to řekl Jiří Čižmar, stavbyvedoucí firmy AZ Sanace, která práce zajišťuje.
 

Masiv je součástí Pastýřského vrchu v části Podmokly, což je širší centrum města. Evakuované domy stojí u hlavní silnice na Teplice. "To nejproblémovější místo je už dole, v neděli jsme tady měli dozor a domluvili jsme se na tom, že do dneška ještě odstraníme takovou špičku, která hrozila pádem a v úterý by se lidé mohli nastěhovat," uvedl Čižmar.

S pomocí horolezecké techniky museli odborníci instalovat dva ocelové ploty pod pískovcový masiv a balvany pak postupně rozebírali. "Bylo to nestandardní a náročnější než běžná sanace skal, protože ten pohyb tam byl velký a člověk nikdy neví, co to udělá," uvedl Čižmar. Noční mráz a denní slunce pohybům pískovce nahrávaly.

Ohrožení zjistili odborníci z pravidelného monitoringu a upozornili vedení města, že hrozí reálné nebezpečí, že se skála utrhne. Radnice proto před deseti dny nařídila okamžitou evakuaci dvou desítek lidí ze dvou domů pod skálou.

Odstraněný skalní blok zůstane pod svahem, kde se z něho postaví ochranná bariéra. "Dočišťovat místo budeme do konce týdne, ale to už tu budou moci lidé být," řekl Čižmar. Okolní místa budou dál odborníci sledovat.

S nestabilními pískovcovými masivy mají v Děčíně a jeho okolí lidé bohaté zkušenosti. V roce 2014 se uvolnil v části Horní Žleb 25 tun vážící balvan, který jen těsně minul jeden dům a skončil na zahradě mateřské školy. Město následně s pomocí státní dotace celé okolí sanovalo a nechalo zde umístit bariéry proti pádům dalších kamenů. Nestabilní bloky nechalo město odstranit i z oblíbené lezecké stěny v centru města. Plot chrání před padajícím kamením také obyvatele a turisty v Hřensku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist