https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bohumin-meni-svoz-bioodpadu-zrusi-verejne-kontejnery
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bohumín mění svoz bioodpadu, zruší veřejné kontejnery

28.12.2016 10:33 | BOHUMÍN (ČTK)
Bohumín na Karvinsku mění od ledna systém svozu bioodpadu. Radnice se rozhodla, že zruší tři desítky veřejných kontejnerů na zeleň. Městu se tento způsob likvidace odpadu neosvědčil, a to hlavně kvůli nepořádku v okolí sběrných míst. Nově se chystá odvážet biologicky rozložitelný odpad přímo ze zahrad, a to za roční poplatek 500 korun nebo zvýhodněnou cenu 150 korun, řekla ČTK mluvčí radnice Lucie Kolková.
 

Lidé si od města mohou zdarma zapůjčit hnědou popelnici na rostlinné zbytky o objemu 240 litrů, která se bude vyvážet jednou za 14 dní. V příštím roce se bioodpad bude odvážet v době od 6. dubna do 1. prosince, naplánováno je tak celkem 18 odvozů.

Běžná cena odvozu bude 500 korun, zapojí-li se však zájemci o svoz bioodpadu do kampaně Chovám se ekologicky, přijde je služba na 150 korun.

"Chceme, aby zahrádkáři přednostně kompostovali a mulčovali. A když tu možnost nemají a nechce se jim vozit odpad do sběrných dvorů, měli by za tuto komfortní službu zaplatit. Promýšleli jsme proto systém, který by neměl odrazovat od domácího kompostování. Zvýhodněnou cenu za svoz hnědých popelnic jsme propojili s ekologickou kampaní, abychom lidi přiměli přemýšlet, jak sami mohou přispět ke zlepšení životního prostředí," uvedl místostarosta Lumír Macura (ČSSD).

Zájemci, kteří se chtějí zapojit do ekologické kampaně, a mít tak nižší cenu za odvoz bioodpadu, musí podepsat čestné prohlášení. "Zaváží se k ohleduplnému chování k životnímu prostředí. Přislíbí, že třídí odpady a jsou napojeni na kanalizaci tam, kde to je možné, a také pokud dosud nemají ekologický systém vytápění, v dohledné době si jej pořídí. Pak už stačí vylepit logo kampaně, které od radnice dostanou, na viditelném místě u svého domu či zahrady. Tím získají nárok na slevu," vysvětlila mluvčí.

Město zájemcům nabízí i možnost objednat si odvoz dvou hnědých nádob. Cena za vývoz druhé nádoby bude totožná jako za první popelnici. Druhou nádobu si lidé ale musí pořídit na své náklady, město jim však nádobu nabídne za výhodnější cenu než v obchodě. Podrobnosti o službě lze najít na www.bohumin.cz v sekci Ekologické okénko. Město nyní do schránek distribuuje také informační leták.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist