https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/botanicka-zahrada-univerzity-v-olomouci-ukaze-rostliny-na-taliri
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Botanická zahrada univerzity v Olomouci ukáže rostliny na talíři

20.5.2019 00:15 | OLOMOUC (ČTK)
Akce má název Rostliny na talíři. Botanická zahrada bude mít ve středu otevřeno od 10:00 do 18:00 a vstup je zdarma.
Akce má název Rostliny na talíři. Botanická zahrada bude mít ve středu otevřeno od 10:00 do 18:00 a vstup je zdarma.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na rostliny v podobě pokrmů se zaměří letošní akce přírodovědecké fakulty olomoucké Univerzity Palackého, která se tento týden ve středu zapojí do mezinárodního projektu Dne fascinace rostlinami. Odehraje se v botanické zahradě fakulty, kde návštěvníky čeká komentovaná prohlídka i řada informací například o léčivých rostlinách či jedlých částech rostlin. Akce má název Rostliny na talíři, oznámili zástupci univerzity.
 

"Každý rok se snažíme dívat na rostliny z jiného úhlu. Jsou zásadní složkou naší stravy, a tato role bude v budoucnosti ještě sílit. Letos se zaměříme například na témata, kam člověk ve své snaze o šlechtění rostlin určených k jídlu došel či jaké má možnosti a alternativy," uvedl vedoucí botanické zahrady Václav Dvořák.

Na programu akce je komentovaná prohlídka botanické zahrady, ve které je k vidění asi 1500 druhů rostlin. "Návštěvníci se také dozví zajímavé informace o léčivých rostlinách, jedlých i jedovatých houbách, luštěninách, salátech a masožravých rostlinách. Hovořit se bude také o řasách, které v budoucnu můžou sehrát důležitou roli v jídelníčku člověka," dodal Dvořák.

O část středečního programu se postarají zástupci olomouckého Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR a Výzkumného ústavu rostlinné výroby. Návštěvníci v jejich stáncích budou moci například tipovat, které části rostlin se hodí či nehodí k jídlu. Čeká je i poznávání koření a bylinek. Vyzkoušet si budou moci na vlastní kůži také pipetování, práci s rostlinným materiálem či skládání karyotypu, což je soubor všech chromozomů v jádře buňky.

Na dalších místech budou lidé moci zapojit také své smysly. Čekají na ně ukázky i ochutnávky různých odrůd salátu či čerstvé natě vybraných bylinek. Lidé budou moci ochutnat i naklíčená semena fazolí mungo, pšenice nebo bylinkový sirup, doplnili zástupci univerzity.

Česká republika si Den fascinace rostlinami poprvé připomněla v roce 2012. Vědci z celého světa se pomocí této akce snaží v květnu veřejnosti přiblížit výsledky výzkumu rostlin a zároveň poukázat na to, jak jsou rostliny důležité pro lidskou společnost. V České republice se letos uskuteční více než dvě desítky akcí. Botanická zahrada bude mít ve středu otevřeno od 10:00 do 18:00 a vstup je zdarma.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist