https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/botswana-po-nevyresenem-sporu-s-nemeckem-hrozi-zabitim-20.000-slonu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Botswana po nevyřešeném sporu s Německem hrozí zabitím 20 000 slonů

27.9.2024 01:03 | GABORONE (ČTK)
Sloni v Botswaně.
Sloni v Botswaně.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Botswanský prezident Mokgweetsi Masisi chce nechat odstřelit 20 000 přemnožených slonů způsobujících škody na majetku a ztráty na životech. Vygradoval tak spor s Německem, které jakožto největší dovozce loveckých trofejí z těchto zvířat v Evropské unii zvažuje zpřísnit jejich import. Tím by podstatně klesly příjmy jihoafrického státu, napsal deník Die Welt.
 
Botswana a další státy v jižní Africe se potýkají s největším suchem za posledních 50 let. "Naši lidé hladoví. Slonům hrozí smrt. Pokud mají naši lidé hlad, máme povinnost je nakrmit. A mohu vám otevřeně říct: Jedí také slony," uvedl prezident Masisi. Neuvedl však, kdy začne s vybíjením tisíců chobotnatců a zpracováváním jejich masa.

Vybíjení slonů a rozdělení jejich masa lidem hladovějícím kvůli suchu oznámila tento měsíc například také Zimbabwe a už dříve i Namibie.

Jihoafrický stát k takovému řešení dospěl po několikaměsíčním sporu s Německem. Letos v dubnu totiž německá ministryně životního prostředí Steffi Lemkeová vznesla návrh na zpřísnění pravidel pro import sloních trofejí do Německa. Masisi její plán zkritizoval, protože Botswaňané vydělávají tisíce eur za povolenky k odstřelu slonů, z nichž si pak bohatí Evropané odváží hlavu nebo kůži. Prezident africké země proto oznámil, že na protest chce do Německa poslat 20 000 slonů, to se k nabídce dosud nevyjádřilo.

V Botswaně žije největší počet slonů na světě, přes 130 000. Požírají úrodu, ničí majetek i zabíjejí lidi. Botswana kvůli jejich přemnožení povoluje odstřel za peníze. V minulosti již odvezla osm tisíc slonů do sousední Angoly a také navrhovala poslat 10 000 slonů do Londýna, aby si Britové podle botswanského ministra pro divokou přírodu vyzkoušeli, jaké to je s nimi žít.

Německo bylo k roku 2021 největším dovozcem sloních loveckých trofejí v Evropské unii, zatímco Francie a Belgie ho zakázaly. Botswana zakázala vývoz částí ulovených zvířat v roce 2014, kvůli tlaku obcí jej ale v roce 2019 zrušila a v současnosti vydává přísně kontrolované roční kvóty pro lov.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist