https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/bourky-a-deste-zvyraznily-regionalni-rozdily-ve-mire-sucha-situace-se-zhorsi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Bouřky a deště zvýraznily regionální rozdíly v míře sucha, situace se zhorší

26.8.2024 20:20 (ČTK)
Foto | Antonio Jordán / Imaggeo
Bouřky a deště v posledním týdnu zvýraznily regionální rozdíly mezi různými částmi Česka v míře půdního sucha. Zatímco někde od minulé neděle do soboty napršelo i kolem 100 milimetrů srážek, na řadě míst pršelo minimálně a na Moravě napršelo nejvýše 15 milimetrů za celý týden.
 
Momentální situace ještě není od průměrného stavu v letech 1961 až 2015 výrazně horší. S ohledem na přetrvávající velmi teplé a srážkově chudé počasí ale odborníci z projektu Intersucho očekávají, že v dalších dnech se bude situace zhoršovat a za týden by suchem měla trpět pětina území. Vyplývá to z dnes zveřejněných informací.

Nízká úroveň půdní vláhy je citelná na většině území republiky, jde však o stav, který je koncem srpna poměrně běžný. I proto třemi nejhoršími stupni sucha z pěti trpí jen 0,6 procenta území. Při pohledu na mapu nasycení půdy je však zřejmé, že již brzy nebudou mít rostliny v některých regionech vodu kde brát. Například na Znojemsku, Třebíčsku či Hodonínsku, ale také v západní části Plzeňska, na Táborsku či na horním toku Moravy v podhůří Jeseníků.

Naopak vydatné deště výrazně dosytily půdu do hloubky jednoho metru v centrální části Šumavy, v Jizerských horách a značné části Královéhradeckého kraje, severní části Jeseníků a východní části Beskyd.

"Podle aktuálních modelů se s příliš velkým množstvím srážek v dalších deseti dnech nepočítá. Na velké části území nemusí dokonce vůbec pršet. Teploty budou zase stoupat a od středy do pátku čekáme hodnoty nad 30 stupňů Celsia. Poté se mírně ochladí na letní teploty. S tímto předpokladem lze očekávat postupné zhoršování půdního sucha. Hlavně ve vrstvě do 40 centimetrů bude docházet k postupnému vysušování. V hlubších vrstvách bude přetrvávat současný nepříliš dobrý stav," komentovali vědci předpokládaný vývoj.

Na sklizeň řepky a obilovin už sucho dopad prakticky nemělo, ale nyní je problémem tam, kde mají zemědělci ještě na polích například kukuřici. Na jihu jižní Moravy uschla část porostů kukuřice na siláž, někteří sedláci ji však stihli do poloviny srpna sklidit.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

26.8.2024 22:56
Prostě když jsem placen za boj se suchem, tak bude mé práce potřeba i když bude vše pod vodou.
Odpovědět
HH

Honza Honza

27.8.2024 07:39
Zásadní je zachycovat srážky, nejen nutná jezera, močály ale hlavně zalesnění, jelikož voda se zachycuje nejvíce v lese, ne v rybníku.
Ve Středomoří již existuje zemědělství jen s umělým zavlažováním, bez přehrad se tam nehnou!
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

27.8.2024 08:51 Reaguje na Honza Honza
Zachycovat srážky je zásadní. Les sice zachycuje ale i odpařuje. Daleko výhodnější jak objemem vody, tak užitkem by bylo zvýšit retenční kapacitu zemědělské půdy. No a tam mají jít dotace. Organický i anorganický uhlík do půdy, ne do spaloven nebo bioplynek.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist