https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brabec-tvrzeni-auditu-ze-jsem-nadrzoval-chemickam-je-neslychane
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brabec: Tvrzení auditu, že jsem nadržoval chemičkám, je neslýchané

5.6.2019 00:10 | PRAHA (ČTK)
Za neslýchané a neuvěřitelné označil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) tvrzení v předběžném auditu Evropské komise, že nadržoval chemickému průmyslu. / Ilustrační foto
Za neslýchané a neuvěřitelné označil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) tvrzení v předběžném auditu Evropské komise, že nadržoval chemickému průmyslu. / Ilustrační foto
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Za neslýchané a neuvěřitelné označil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) tvrzení v předběžném auditu Evropské komise, že nadržoval chemickému průmyslu. Argumentoval včera před poslanci tím, že za jeho působení ve vládě dostaly chemické podniky z holdingu Agrofert unijní dotace v desetinásobně menší výši, než kolik obdržely za jeho předchůdců. K auditu se kriticky postavili i ministryně financí Alena Schillerová a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (oba za ANO).
 

Brabec uvedl, že po roce 2014 byly za jeho působení ve funkci ministra chemičkám z Agrofertu schváleny v rámci operačního programu Životní prostředí dva projekty v celkové výši 86 milionů korun. V předchozím období v letech 2007 až 2013 to byly projekty za 800 milionů korun, uvedl Brabec.

Ministr poukázal také na svůj projekt kotlíkových dotací pro statisíce domácností, na nějž bylo vyčleněno devět miliard korun, zatímco na ekologizaci chemického průmyslu zbyly tři miliardy korun.

Audit se zmiňuje o podpoře pro Lovochemii z holdingu Agrofert z Evropského fondu pro regionální rozvoj, na což zřejmě jako člen evropského obchodu s emisními povolenkami (EU ETS) neměla nárok. Lovochemie také podle auditu žádala o podporu pro technologické inovace a výzkum, ale nepřišla s žádnými novými věcmi ani výzkumem, jelikož vše už vyráběla nebo používala firma Duslo, která také patří pod Agrofert.

Ministerstvo i Státní fond životního prostředí podle pondělního prohlášení označily tvrzení v auditu za smyšlená. "Lze jen těžko uvěřit, že zveřejněné dokumenty jsou opravdu oficiálním výsledkem několikaměsíční práce auditorů Evropské komise," reagovala v pondělí mluvčí ministerstva Petra Roubíčková. Stejná slova včera ve Sněmovně použil i premiér Andrej Babiš (ANO).

Schillerová varovala, že pokud by měl reakci na auditní zprávu psát ministr podle své politické příslušnosti, bylo by to naprosto nepřijatelným politickým vměšováním, které by poškodilo ČR. V zájmu ČR podle ní není ani to, kdyby chtěl někdo předjímat závěry definitivní auditní zprávy nebo příslušné kroky, které orgány podniknou. Není výjimkou, že auditoři Evropské komise návrh zprávy na základě připomínek upraví, zdůraznila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Některé části návrhu označila za nepřesné, zavádějící a nepravdivé.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) uvedl, že pokud někdo spekuluje o tom, že je všechno špatně, musí on bránit své úředníky, ale i české firmy. "Pokud bychom měli dále měřit takovým metrem, přijdeme o desítky miliard korun," řekl.

Babiš a část ministrů za ANO vystoupili před poslanci k předběžné prověrce EK díky přednostním řečnickým právům ještě před blokem, v němž poslanci navrhují změny programu schůze.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist