https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brabec-zprava-komise-k-becve-je-zmanipulovana-a-ma-hodit-vinu-na-cizp
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brabec: Zpráva komise k Bečvě je zmanipulovaná a má hodit vinu na ČIŽP

5.10.2021 13:32 | PRAHA (ČTK)
Ministr životního prostředí Richard Brabec.
Ministr životního prostředí Richard Brabec.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Úřad vlády ČR
Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) považuje zprávu sněmovní vyšetřovací komise k loňské ekologické havárii na řece Bečvě za zmanipulovanou, částečně vylhanou a ohnutou s cílem hodit vinu na Českou inspekci životního prostředí (ČIŽP). Řekl to na tiskové konferenci před schůzí Sněmovny, která se dnes závěrečnou zprávou komise bude zabývat na mimořádné schůzi. Brabec by chtěl, aby na plénu mohl vystoupit i ředitel ČIŽP Erik Geuss.
 

Vyšetřovací komise zkritizovala postup při odběru i rozboru vzorků vody a ryb bezprostředně po havárii. Podle poslanců mimo jiné nedostatečně koordinovaly kroky vodoprávní úřad ve Valašském Meziříčí a Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP).

Podle Brabce komise vždy poukázala na selhání ČIŽP i u záležitostí, u nichž ze zákona nemá žádnou gesci. "Je skvělé, že zpráva je takhle veřejná a dá se probrat, protože tam úplně jasně vidíte, kam to směřuje," řekl ministr. Z interního auditu podle něj jasně vyplývá, že všichni, kteří se havárií zabývali, odvedli maximum možného.

Člen komise Petr Gazdík (STAN) novinářům řekl, že některá pochybení při vyšetřování havárie mohla být výsledkem nátlaku na úřady. Podá kvůli tomu trestní oznámení, na základě kterého by policie měla prošetřit možné zneužití pravomoci úřední osoby a spáchání dalších trestných činů.

Brabec uvedl, že by ho zajímalo, kdo by zmanipuloval veškeré organizace a aktéry vyšetřování, mezi kterými jsou policie dozorovaná státním zástupce, Povodí Moravy, ČIŽP, vodoprávní úřady obcí i krajů, Vodovody a kanalizace Vsetín či hasičský záchranný sbor. Připustil, že si na začátku představoval, že bude vyšetřování podstatně kratší a jednodušší.

Mezi podezřelými z úniku nebezpečných látek se loni ocitla chemička Deza ze svěřenského fondu založeného premiérem Andrejem Babišem (ANO). Firma bezprostředně poté uvedla, že zcela jistě není původcem úhynu ryb. Že by kyanidy pocházely od ní, odmítá dodnes. Policie letos v létě obvinila z otravy Bečvy společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku a jejího jednatele Oldřicha Havelku, vinu popírají. Vyšetřování začalo přezkoumávat Krajské státní zastupitelství v Ostravě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

5.10.2021 16:12
V prvé řadě je zmanipulovaná ČIŽP a soudní znalec, který vypracovával posudek. Soudní znalec by měl být doživotně vyškrtnut ze seznamu soudních znalců a ČIP bych zrušil bez náhrady, protože absolutně nekoná tak, jak by měla.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.10.2021 17:06 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Tohle musí řešit ale soud, dle skutečné škody a v kategorii zločinného spolčení by tam byly určitě i pěkné ročky natvrdo.
Tak brutální korupce se musí tvrdě trestat, jinak budeme pořád jen hlupáčci somráčci......
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.10.2021 17:07 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Tak brutální zneužití funkce soudního znalce by vyneslo určitě pěkných pár let...
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

5.10.2021 16:59
Ministr Brabec je zcela mimo mísu, pokud říká,cit.:

" Z interního auditu podle jasně vyplývá, že všichni, kteří se havárií zabývali, odvedli maximum možného."

Pokud by to byla pravda, tak by byl viník dávno znám.¨

Máslo na hlavě má ČIŽP jako odborný orgán ochrany přírody, který trapně selhal.
Geuss měl být ihned odvolán a MŽP se do celé záležitosti mělo doslova opřít a nikoli popírat nedostatky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.10.2021 17:08 Reaguje na Miroslav Vinkler
Však to slíbil do pár hodin. Asi ještě neměl noty......
Odpovědět
os

orb slavík

5.10.2021 18:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Babiš je hulvát, který jde natvrdo za svým, hlasitě uráží a lže, ale je čitelný. Jeho poskok brabec má naopak kultivovaný projev je zákeřný a slizký jako španělský slimák,kroutí se, vymlouvá, oddaluje a tají. Myslím, že je prvním ministrem životního prostředí, který se stal - kozlem zahradníkem. Má radost, že se mu povedlo na úkor přírody zamaskovat stopy po otravě řeky a zalíbit se tak svému guru.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.10.2021 19:58 Reaguje na orb slavík
Oba by měli stát před spravedlivým soudem, žádné exemplární tresty. Jen to co skutečně provedli.
Důchod by měli zjištěný, i ty tepláky by vyfasovali....
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist