https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brazilsky-prezident-netradicne-resi-zachranu-zivotniho-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brazilský prezident netradičně řeší záchranu životního prostředí

12.8.2019 00:23 (ČTK)
Brazilský prezident Jair Bolsonaro, známý kontroverzními názory na klimatické změny, představil neotřelé řešení na záchranu životního prostředí: vykonávat velkou potřebu jen jednou za dva dny. / Ilustrační foto
Brazilský prezident Jair Bolsonaro, známý kontroverzními názory na klimatické změny, představil neotřelé řešení na záchranu životního prostředí: vykonávat velkou potřebu jen jednou za dva dny. / Ilustrační foto
Foto | Edilson Rodrigues / Agência Senado / Flickr
Brazilský prezident Jair Bolsonaro, známý kontroverzními názory na klimatické změny, v pátek představil neotřelé řešení na záchranu životního prostředí: vykonávat velkou potřebu jen jednou za dva dny. Hlava státu tím odpověděla na otázku novináře, zda je možné nasytit neustále rostoucí světovou populaci a zároveň neublížit životnímu prostředí, napsala agentura AFP.
 

"Postačí jen méně jíst. Vykládáte tu o znečištění životního prostředí. Stačí chodit na velkou jednou za dva dny, to bude pro celý svět lepší," ironicky odvětil prezident, který se netají tím, že považuje za důležitější rozvoj ekonomiky než ochranu životního prostředí. Opakovaně též uvedl, že zvažuje odstoupení své země od pařížské klimatické dohody.

Pro krajně pravicového Bolsonara je to jen další z řady kontroverzních komentářů. V červenci označil za nepravdivé údaje o odlesňování amazonského pralesa. V Brazílii podle něj panuje "ekologická psychóza". "Pokud by byla skutečná ta devastace, z níž nás obviňují, tak už by z amazonského deštného pralesa byla poušť," řekl prezident novinářům. Kvůli sporům skončil ve funkci šéf ústavu, jenž data o odlesňování vydal.

Prezident je známý také svými slovními výpady vůči homosexuálům. V minulosti se například označil za "hrdého homofoba" nebo řekl, že by byl radši, aby byl jeho syn mrtvý, než aby byl homosexuál.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (29)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.8.2019 06:50
No, tak jsme se zasmáli... já myslel, že přijde s něčím objevnějším, třeba že můžem rtrkat každý druhý den a tím pádem bude polovina strávníků u stolu. A než jsem tu větu o zvažovaném odstoupení dočetl, radost mě opustila.
Odpovědět

Jan Škrdla

12.8.2019 18:28 Reaguje na Karel Zvářal
Připomíná mi to ten vtip, jak chytne narkoman zlatou rybku, a ta mu slíbí 1 přání. Toxikoman hodí rybku do vody a řekne ne.er. A ryba pak praskne.
Ale teď vážně, doufám, že Brazilcům dojde trpělivost a odstaví tohle individuum v nejbližších volbách (nejlépe předčasných).
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

13.8.2019 11:16 Reaguje na Jan Škrdla
Řek bych, že tam volby probíhají jako u nás v SČ. Etnikum dostane dvě stovky, když to hodí tomu hodnému pánovi. Oni žijí lambadou, politiku a ŽP mají u (_!_)
Odpovědět
ig

12.8.2019 09:56
Kdyby se mě ptali na něco, na co je jediná možná a zároveň zcela zjevná odpověď "NE", asi bych byl taky sarkastický :-)
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.8.2019 11:01
Novinář byl evidentně "jeho" a vtip připravený. Na něco se to svést musí. Ale Viva Bolsonaro! volá maximálně ta banda s těmi pilami a buldozery, plus noví podnikatelé na půdě... a ještě ten s tou černou botou.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

12.8.2019 12:56
Téměř všechny země drancují dlouhodobě svá území, ničí ekosystémy za účelem zisku, a když už je téměř vše zničeno nebo poškozeno, tak se obrátí na Brazílii a chtějí jí diktovat? Jako že potřebují její pralesy k dýchání nebo k udžení stávajícího klimatu? Je správné, když je Bolsonaro pošle někam. Je to jejich svrchované území, tak co je komu do jejich rozhodování. Každý stát ať si pečuje o své.
Odpovědět
Anyr

Anyr

12.8.2019 14:34 Reaguje na Josef Mozek
"Svatá prostoto!" - povzdechl si Jan Hus, když stará babička přiložila otýpku k jeho hranici.

Příroda nic jako hranice nezná. Dokonce nezná ani na(r)cismus - to je vlastnost lidí.
A když jde o přírodu, tak jde o všechno.
Separatismus, nacionalismus, a jiné podobné kreténské výmysly lidí jsou přesně to, co se teď nikde nesmí aplikovat. Naopak, když se v Čechách pokácí strom, dotkne se to primárně celé Evropy, sekundárně celého světa. A když tedy někdo dělá něco, co se dotýká všech, tak za to jednak nese odpovědnost, a jednak by se neměl moc divit, když mu do toho ti dotčení budou kecat.

Takže, to, co jsi napsal, hvězdo jasná, je přesně cesta do prdele. A Bolsonaro je ko**t, který by měl nést trest za zločiny proti planetě - stejně jako jeho současní příznivci.
Odpovědět
ig

12.8.2019 15:23 Reaguje na Anyr
Já vám rozumím, ale co si má s tvrzením "nesmí se to aplikovat" počít chudý občan nějakého chudého státu, když jeho jediná možnost jak dosáhnout na zdravotní péči a vzdělání pro své děti je, že prodá něco co vypěstuje, třeba na úkor původní přírody? Řekne si "v té Evropě se strašně bojí oteplení, tak já teda ten les nevypálím, nezaseju, neprodám a holt mi pár dětí umře, protože nebudu mít dvacet dolarů na antibiotika" nebo jak?
Odpovědět

Jan Škrdla

12.8.2019 18:33 Reaguje na
Chudí občané jsou těm papalášů někde v zadní části těla (i když tvrdí něco jiného, podobně jako u nás koblihář). Jde jim hlavně o to, jak nacpat svoje peněženky.
Odpovědět
ig

12.8.2019 22:00 Reaguje na Jan Škrdla
Dobře, tak si tohle řekne bohatý majitel tisíců hektarů lesa? "Ok, já si toho Bentleye odpustím, stejně má takový divný světla, Jaguar je taky dobrý auto."
Odpovědět
JM

Josef Mozek

12.8.2019 16:43 Reaguje na Anyr
Už chápu, proč vznikl pojem "ekoterorista".
Jestli jde u přírody o všechno, jak píšete, proč se tím neřídily a neřídí všechny ostatní, hlavně "vyspělé" státy. Kolik % rozlohy divoké přírody je v těchto státech a kolik v Brazílii? Až si to každý spraví u sebe doma , pak teprve může poučovat jiné. Brazílie není obětní beránek a zásobárna čerstvého vzduchu pro celý svět.
Nedávno tu byl článek o nějakém magorovi, který navrhoval zásah OSN, také sankce i vojenský zásah. To se vám asi dobře četlo, co?
Odpovědět
Sl

Slovan

12.8.2019 18:19 Reaguje na Josef Mozek
A ony ty pralesy drancují malý zemědělci, kteří si jinak nedokáží vydělat nebo to jsou obrovské agropodniky? Opravdu bychom měli zařadit zemi, která pořádá olympiádu nebo MS ve fotbale mezi chudé, rozvíjející se, státy? Nikoli, Brazílie je země, která má na to chránit si svou přírodu - dokáží to i mnohem chudší země. Bohužel se k moci dostala tamní agro mafie, které je nějaký prales u zadku stejně jako zbytek světa. Oni jsou totiž ten "pupek světa" a vše jim patří. Já opravdu doufám, že se do dalších voleb najde rozumný středový kandidát, který toho blbečka pošle tam odkud přišel.
Odpovědět
ig

12.8.2019 18:27 Reaguje na Slovan
Kdyby od té "agro mafie" jejich produkty nikdo nekupoval, nebudou se tím vůbec zabývat :-) Kdyby u nich nikdo nechtěl pracovat (nebo za to chtěl příliš mnoho peněz), též se tím nebudou zabývat. Ovšem nic z toho jaksi nenastává...
Odpovědět

Jan Škrdla

12.8.2019 18:57 Reaguje na
Otázkou, je zda máme za potřebí pěstovat rostliny na výrobu nafty a elektřiny a potraviny dovářet.
Ti lidé co pro ně pracují nemají moc na výběr. Připomíná to trochu kolektivizaci v 50tých letech, s malým rozdílem - místo JZD vnikají velkostatky.
Odpovědět
ig

12.8.2019 22:01 Reaguje na Jan Škrdla
Nj, to už bylo rozhodnuto za nás, na zasedáních krizových výborů klimaalarmistů a podobně :-)
Odpovědět
JM

Josef Mozek

12.8.2019 18:54 Reaguje na Slovan
Myslím, že Brazílie ze sebe nedělá pupek světa, kterému vše patří. Prales je na jejich území, mají právo o něm rozhodovat a do ničeho jiného se nemontují.
Český ekolog by si měl hledět problémů ČR, např. proč se dotují chovatelé ovcí a zabírá se tak půda, kde by mohly být lesy. Proč mezi silnicí a poli nejsou hustě vysázené stromy, bylo by to v celé ČR obrovské množství stromů. Proč mizí stromy z měst. Atd.
Odpovědět

Jan Škrdla

12.8.2019 22:05 Reaguje na Josef Mozek
Snazší je zabránit tomu, aby se něco pokazilo, než pracně napravovat následky.

Když se zamyslíte proč mizí stromy z měst a proč se málo vysazují další. Většinou je problém kam je vysadit (když máte v ulicích samý beton, asfalt, dráty nad zemí, trubky a kabely pod zemí).
Pokud se zcela vykácí alej kolem silnice těžko se pak obnovuje (padají argumenty, že brání provozu na pozemní komunikaci).
Zeleň v polní krajině se odstranila v době, kdy vše bylo všech. Ale teď, když ta půda někomu patří, je těžké ji tam vrátit (nehledě na péči, kterou je potřeba věnovat výsadbám v prvních letech života).
V případě vodních toků, u kterých byl odstraněn břehový porost, mají na některých podnicích povodí zajímavou výmluvu. Ty stromy se tam nemůžou vysadit, protože se jedná o upravený tok, a překážely by jeho údržbě.
A mohl bych pokračovat.

Jen doufám, že na to Brazilci přijdou sami, dříve než bude pozdě.

Odpovědět
Sl

Slovan

13.8.2019 16:35 Reaguje na Josef Mozek
Ne, Brazílie ze sebe pupek světa nedělá, to jen Bolsonaro a jeho mafie. větší část pralesa je sice na území Brazílie, ale to nedává právo nepatrné skupince mafiánů toto nádherné místo zničit. Ať udělají referendum a rozhodnout to samotní Brazilci. Jenže na to nemají "koule".
Takže ano... i český ekolog si může hledět Amazonského pralesa, stejně jako jiných míst světa a naopak ten brazilský si může hledět naší přírody. Správný ekolog totiž miluje přírodu - a je mu jedno kde je. Navíc zrovna Amazonský prales ovlivňuje celou planetu. Mimochodem - v takové Kolumbii, kde je pravicový Duque se snižuje odlesňování. Asi hold jeho vláda umí použít mozek... tak nějak sem doufal, že to zvládne i Bolsonaro. Bohužel nedokáže.
Odpovědět

Jan Šimůnek

13.8.2019 09:13 Reaguje na Slovan
Jenže toho Bolsanara volili i ti drobní zemědělci. A věděli proč: Na tom vypalování pralesů mají, pochopitelně, benefit taky.
Odpovědět
Sl

Slovan

13.8.2019 16:05 Reaguje na Jan Šimůnek
Odkaz na statistiky nebo jen další hloupé řeči a "že v to věříš"?
Odpovědět

Jan Šimůnek

14.8.2019 10:01 Reaguje na Slovan
Jsem toho názoru, že statistiky na webu jsou, alespoň v portugalštině.

Druhá věc je logika: Panelákoví ochránci přírody, členové ekologických nevládek a "liberální demokraté" určitě Bolsanara nevolili (jako jejich US protějšky nevolily Trumpa), nějakých latifundistů, majitelů těžařských firem apod. je málo, takže ta klíčová část hlasů musela přijít od té nejkvalitnější části populace - těch, co pracují.
Prostě parazitický póvl byl přehlasován lidmi, kteří poctivě pracují a vytvářejí hodnoty, jako v těch USA.
Odpovědět
Sl

Slovan

14.8.2019 12:29 Reaguje na Jan Šimůnek
Jestliže jsou, dejte odkaz.

Problém je, že Trump na celkový počet hlasů prohrál a pokud prohraje klíčové státy (Florida, Pennsylvania, Michigan, Minnesota nebo Ohio) pak nemá třeba Bidena šanci porazit (a to říkám jako člověk, který by Trumpa v roce 2016, být Američan, volil). Bolsonaro byl zvolen jen proto, že v Brazílii nekandidoval Lula da Silva, který byl odsouzen dnešním ministrem spravedlnosti Morem (vyšetřuje se, zda odsouzení nebylo účelové) a díky tomu, že je Brazílie v takové politické krizi, že nedokázala vyprodukovat kvalitního středového kandidáta. Bolsonarova popularita koneckonců klesá měsíc co měsíc a je nejméně populárním prezidentem (po 8 měsících vládnutí) od konce vojenské diktatury. To je panečku úspěch :)
Odpovědět

Jan Šimůnek

16.8.2019 09:21 Reaguje na Slovan
Nehodlám hledat na portugalských webech, nicméně informace, že ho volili normální lidé, prošly i na našich Novinkách.
Lula da Silva byl jednoznačně korupčník, můžeme se maximálně bavit o tom, zda a nakolik přesahoval míru v Jižní Americe obvyklou.
Jinak každému presidentovi klesá v průběhu jeho vlády popularita, zejména v presidentských a polopresidentských systémech.
Střed kvalitního kandidáta v dnešní době vygenerovat nemůže, to je prostě kvadratura kruhu. Levičáci prostě společnost příliš rozdělili a uprostřed mezi pravicí a levicí (či spíše mezi demokraty a totalitáři) je hluboký příkop. Vidíme to i v USA i u nás.
Odpovědět

Jan Škrdla

12.8.2019 18:39 Reaguje na Josef Mozek
Tak mi řekněte, jak dlouhodobě drancují svá území třeba severské státy (Finsko, Švédsko, Norsko).
Jakým právem si potomci kolonizátorů nárokují 60% Amazonského pralesa (resp. právo jej zničit). To jako, že nakreslili hranici na mapě.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.8.2019 19:07 Reaguje na Jan Škrdla
Přesně tak. S původními indiány se nikdo nebaví, v tichosti je loví jako nežádoucí a obtížný hmyz. Pokud chceme zabránit GO, musíme se bavit nejen o zaprděném Česku, ale rozhodujících hráčích. Jich se to konec konců také bude týkat, i když se generál teď šklebí jak malý Jarda.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

12.8.2019 19:15 Reaguje na Jan Škrdla
Napsal jsem "téměř všechny". Ten stupeň je u každé země jiný, těžko ale bude existovat nějaká, kde není žádný negativní vliv.
Jak vznikl stát Brazílie byste určitě na netu dohledal, zpochybňovat jeho status asi není moc chytré.
Odpovědět

Jan Škrdla

12.8.2019 21:28 Reaguje na Josef Mozek
Brazílie, podobně jako ostatní jihoamerické státy, vznikla z kolonií (z anektovaných území). Jinak status jako takový nezpochybňuji. Většina států vznikla tak, že někdo zabral území někoho jiného, nebo se přesunul na území, odkud se původní obyvatelé přesunuji jinam.
To že si dané území zabrali předchůdci Brazilců pro sebe, neznamená, že jej můžou jen tak zničit.

Jen pro zajímavost, Brazilský prezident mimo zpochybňuje práva indiánů k půdě, která jim byla přidělena.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

13.8.2019 10:09 Reaguje na Jan Škrdla
To se děje všude, že kvůli vyššímu zájmu musí jednotlivci ustoupit, určitě indiáni dostanou odpovídající alternativu.
Odpovědět

Jan Škrdla

13.8.2019 21:00 Reaguje na Josef Mozek
Vyšší zájem = zájem několika vyvolených. Obávám se, že tou alternativou je přestěhování do slumu.
Děkuji nechci.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist