https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/britanie-chce-po-roce-2035-vyrabet-elektrinu-jen-z-obnovitelnych-zdroju
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Británie chce po roce 2035 vyrábět elektřinu jen z obnovitelných zdrojů

5.10.2021 13:30 | LONDÝN (ČTK)
Británie již nyní získává velkou část své elektrické energie z obnovitelných zdrojů, jako je vítr a slunce a do značné míry ukončila výrobu energie z uhlí. Nadále je ale silně závislá na zemním plynu.
Británie již nyní získává velkou část své elektrické energie z obnovitelných zdrojů, jako je vítr a slunce a do značné míry ukončila výrobu energie z uhlí. Nadále je ale silně závislá na zemním plynu.
Licence | Volné dílo (public domain)
Veškerá elektrická energie v Británii bude po roce 2035 pocházet z obnovitelných zdrojů. Podle agentury AP to dnes uvedli vládnoucí konzervativci, podle nichž krok pomůže zbavit zemi závislosti na dovozu paliv. Mezi čisté zdroje se podle premiéra Borise Johnsona řadí i energie vyrobená z jádra.
 

Britský ministr pro podnikání Kwasi Kwarteng uvedl, že "jedinou cestou k posílení energetické bezpečnosti Británie je elektřina vyrobená v této zemi bez emisí CO2". Předseda vlády Johnson v této souvislosti vyjádřil přesvědčení, že Británie by mohla dosáhnout "produkce zcela čisté energie" do poloviny příštího desetiletí, přičemž za "čistou energii" považuje tu z obnovitelných zdrojů i jádra.

Británie již nyní získává velkou část své elektrické energie z obnovitelných zdrojů, jako je vítr a slunce a do značné míry ukončila výrobu energie z uhlí. Nadále je ale silně závislá na zemním plynu, jehož rostoucí ceny po celém světě zvyšují v Británii účty za energie milionům lidí.

"Výhodou je, že to poprvé bude, kdy Spojené království nebude závislé na uhlovodících pocházejících ze zámoří ani výkyvech cen uhlovodíků, které představují riziko pro kapsy lidí," řekl Johnson v Manchesteru, kde vládní konzervativci pořádají stranický sjezd.

Johnson se podle AP snaží stanovit ambiciózní cíle v energetice před nadcházející klimatickou konferencí OSN, která začne 31. října ve skotském Glasgow. Jako hostitel se pokouší přimět další světové lídry, aby zvýšili své závazky ohledně snižování emisí oxidu uhličitého a pomohli tak udržet růst globální teploty pod 1,5 stupně oproti úrovni před průmyslovou revolucí.

Hlavní vědecký pracovník britské pobočky ekologické organizace Greenpeace Doug Parr uvítal, že britská vláda chce přestat vyrábět elektrickou energie z plynu, zároveň však vyjádřil zklamání nad pokračující odhodláním vlády využívat jadernou energii.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Slovák

5.10.2021 14:06
ČTK - prosím, proč tato demagogie v titulku článku????
Cituji: "Předseda vlády Johnson v této souvislosti vyjádřil přesvědčení, že Británie by mohla dosáhnout "produkce zcela čisté energie" do poloviny příštího desetiletí, přičemž za "čistou energii" považuje tu z obnovitelných zdrojů i jádra."
Takže i vy v ČTK se řadíte mezi fanatiky, demagogicky masírující populaci, jak nás v Česku zachrání OZE???
Velká Británie, která má oproti ČR ideální podmínky pro OZE, tak sází přesně na to, na co bychom měli sázet i my - JÁDRO a OZE!! To je realita!
Odpovědět
ss

smějící se bestie

5.10.2021 15:01 Reaguje na Jiří Slovák
No, když to budou umět,
tak je jim přáno.
Odpovědět
ig

5.10.2021 16:02
Nevím proč mi to připomíná jeden starý vtip:
"já bych chtěl být milionář, jako můj otec"
"tvůj otec je milionář?"
"ne, ale taky by chtěl být"
Odpovědět
RV

Richard Vacek

6.10.2021 09:54
Británie to chce až v roce 2035. To já to chci už příští rok. Vím, že se jedná o nesmysl, ale chtít mohu i nereálné věci, jako letět na Měsíc nebo mír pro celý vesmír.
Odpovědět
MK

Marek Kotrba

8.10.2021 13:10
Fandím jim, aby k tomu došli, mají proto mnohem lepší podmínky, takže rok 35 by pro ně mohl byt dosažitelný. U nás mi furt přijde, že to bude trvat mnohem dále a že k tomu prostě i ty atomky asi budem potřebovat nebo nevím. Ale neztrácím optimizmus, u bezdodavatele beru z oze energii a věřím, že její podíl se bude aspoň furt zvyšovat.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist