https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/britanie-chce-zdvojnasobit-poplatek-za-jednorazove-plastove-tasky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Británie chce zdvojnásobit poplatek za jednorázové plastové tašky

4.1.2019 00:29 (ČTK)
Británie se chystá na deset pencí (2,90 Kč) zdvojnásobit poplatek za plastové tašky na jedno použití, které zákazníkům poskytují největší maloobchodní prodejci v zemi. / Ilustrační foto
Británie se chystá na deset pencí (2,90 Kč) zdvojnásobit poplatek za plastové tašky na jedno použití, které zákazníkům poskytují největší maloobchodní prodejci v zemi. / Ilustrační foto
Foto | moriza / Flickr
Británie se chystá na deset pencí (2,90 Kč) zdvojnásobit poplatek za plastové tašky na jedno použití, které zákazníkům poskytují největší maloobchodní prodejci v zemi. Současně by se povinnost zpoplatňovat tašky rozšířila na všechny obchody. Vyplývá to z plánu, který minulý týden zveřejnilo ministerstvo pro životní prostředí, potraviny a záležitosti venkova a které jsou nyní předmětem osmitýdenního připomínkového období.
 

Vláda odhaduje, že malé a středně velké firmy spotřebují každý rok přes tři miliony těchto tašek. Přitom doba rozkladu materiálů, z nichž jsou tyto sáčky vyrobeny dosahuje až 1000 let.

Stávající poplatek pěti pencí, který byl zaveden v roce 2015, podle vládních údajů snížil průměrnou roční spotřebu jednorázových tašek na osobu ze 140 na 19.

"Zbavili jsme se více než 15 miliard plastových tašek. My ale chceme udělat pro ochranu naší drahocenné planety ještě víc a dnes zveřejněný plán urychlí další změnu chování," prohlásil ministr životního prostředí Michael Gove.

Válku plastům vyhlásila premiérka Tereza Mayová. V lednu vytyčila plány na odstranění veškerého zbytného plastového odpadu do roku 2042. Její vláda už zakázala drobná plastová mikrovlákna v kosmetice a navrhla program zálohování plastových lahví, připomíná agentura Bloomberg.

V České republice nesmějí obchody dávat plastové tašky zdarma od začátku letošního roku. Příslušná novela zákona o obalech ale cenu plastových tašek přímo nestanovuje, prodejci musejí požadovat alespoň takovou částku, která pokrývá pořizovací náklady na danou tašku. Podle tloušťky materiálu se ceny standardních tašek pohybují zhruba do pěti korun.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

4.1.2019 09:50
Když to nefungovalo s deseti pencemi (viz informace o prakticky 100% náhradě sáčků igelitovými taškami - když už se za ně musí platit) tak s dvaceti pencemi to fungovat jistě bude :-) Lineární myšlení humanitně vzdělaných šiřitelů dobra mě nikdy nepřestane udivovat.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist