https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/britanie-podle-zdroju-zvazuje-docasne-zestatneni-nejvetsiho-dodavatele-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Británie podle zdrojů zvažuje dočasné zestátnění největšího dodavatele vody

28.6.2023 18:40 | LONDÝN (ČTK)
kapka vody
Největší britský dodavatel vody Thames Water jedná kvůli obavám o svoji finanční stabilitu s vládními úředníky o nouzových plánech, včetně dočasného znárodnění. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje. Dluh firmy činí 13 miliard liber (356,8 miliardy Kč).
 

Podle dvou zdrojů se vedou jednání mezi vodohospodářským regulátorem Ofwat, ministerstvem životního prostředí, potravin a venkova a ministerstvem financí o převedení společnosti do režimu zvláštní správy. Podle jednoho ze zdrojů státní subjekty doufají, že znárodnění nebude nutné.

Thames Water poskytuje služby 15 milionům obyvatel Londýna a Jihovýchodní Anglie. Generální ředitelka Sarah Bentleyová v úterý s okamžitou platností odstoupila z funkce kvůli obavám o finanční stabilitu firmy.

Dluhopisy firmy splatné v roce 2026 mají rating v neinvestičním, tzv. junk pásmu. Dnes zaznamenaly nejvyšší propad a dostaly se na nejnižší cenu od svého vydání v listopadu 2020.

Ministerstvo životního prostředí, potravin a venkova na žádost o komentář nereagovalo. Podle jednoho ze zdrojů se očekává, že ministři dnes budou předvoláni do Dolní sněmovny, aby nastínili plány s firmou.

Britská vláda na dotaz agentury Reuters ohledně nouzových plánů pro zadluženou Thames Water uvedla, že je připravena na celou řadu scénářů. "To je záležitost společnosti a jejích akcionářů. Připravujeme se na celou řadu scénářů v našich regulovaných odvětvích - včetně vodárenství - jako každá zodpovědná vláda," řekl mluvčí vlády. Dodal současně, že odvětví jako celek je finančně odolné.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist