https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/britanie-stopla-ambiciozni-plan-stavet-od-roku-2016-jen-uhlikove-neutralni-domy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Británie stopla ambiciozní plán stavět od roku 2016 jen uhlíkově neutrální domy

22.7.2015 03:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Po deseti letech příprav na ambiciozní zákon jej britská vláda poslala k ledu.
Po deseti letech příprav na ambiciozní zákon jej britská vláda poslala k ledu.
V roce 2006 přišel britský ministr financí Gordon Brown s návrhem, aby se ve Velké Británii od roku 2016 stavěly domy jen uhlíkově neutrální. Podle něho je Velká Británie právě ta země, která takový závazek unese. Současná vláda návrh zákona minulý týden potopila. Informuje o tom server Guardian.
 

Představa labouristy Browna byla taková, že nově postavené domy mají vyrobit tolik obnovitelné energie, kolik jí samy spotřebují pro vytápění, klimatizaci, ohřev vody a podobně. Ruku v ruce měly jít přísnější nároky na energetickou úspornost budov. Minulý pátek poslala konzervativní vláda návrh k ledu. Oficiální zdůvodněním bylo snížení množství předpisů, které se týkají výstavby domů.

Kromě ochránců klimatu a aktivistů tento krok odsoudili i někteří developeři. Paul King z developerské společnosti LendLease Europe říká, že jde o krok zpět ve snaze zlepšit energetickou efektivitu britských domů. Ta je podle některých studií nejhorší v Evropě. Provozem britských domů je odpovědný za skoro třetinu celkových britských emisí skleníkových plynů.

„Naše odvětví potřebuje jasný výhled a pravidla. Těch skoro deset let příprav a úsilí pomohlo britským developerům a stavařům k velké proměně. O to větší je to teď zklamání, že se vláda v oblasti domů s nulovými emisemi CO2 vzdala ambice být světovým lídrem,“ říká Paul King.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist