https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/britove-v-karantene-venuji-zvysenou-pozornost-psum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Britové v karanténě věnují zvýšenou pozornost psům

18.4.2020 00:22 (ČTK)
Týden před všeobecnou karanténou, kterou vláda nařídila 23. března, opustilo útulky v londýnské čtvrti Battersea 86 psů a 69 koček. / Ilustrační foto
Týden před všeobecnou karanténou, kterou vláda nařídila 23. března, opustilo útulky v londýnské čtvrti Battersea 86 psů a 69 koček. / Ilustrační foto
Foto | JenniGut / Pixabay
Doma zavření Britové se začali s větší vervou věnovat své oblíbené zálibě: zvířatům. Útulky registrují zvýšený zájem o adopci psů a koček. Některé však varují před tím, aby lidé později svého rozhodnutí pořídit si zvíře nelitovali, píše agentura AFP.
 

Týden před všeobecnou karanténou, kterou vláda nařídila 23. března, opustilo útulky v londýnské čtvrti Battersea 86 psů a 69 koček, což je více než dvojnásobek ve srovnání s loňským rokem.

"Adoptován byl velký počet psů, pro které jsme dříve nemohli nalézt domov," raduje se Steve Craddock, který vede útulek v Battersea.

Od vyhlášení karantény se uzavřelo v Battersea pět útulků, ale lidé žádají o adopci přes internet, říká. "Zároveň neregistrujeme nárůst počtu opuštěných zvířat, a to je povzbudivé," konstatuje a dodává, že Británie je zemí, která zvířata zbožňuje.

Tento jev pozoroval i Kennel Club, známé britské sdružení zasvěcené psům, který konstatoval prudký vzrůst zájmu. Na jeho internetových stránkách vzrostl počet žádostí o koupi štěněte v únoru a v březnu o 53 procent. Týden před vyhlášením karantény dosáhly žádosti vrcholu: bylo jich o 84 procent více ve srovnání se stejným týdnem před rokem. Nejvíce lidé žádají tři rasy: labradory, kokršpaněly a zlaté retrívry.

"To je obrovský nárůst. Lidé nyní tráví více času doma a říkají si, že by mohli mít psa," vysvětluje Bill Lambert z Kennel Clubu.

Klub však varuje před "impulzivní" koupí psa. "Lidé se rozhodují podle aktuální situace, ale ta se změní, až se zase vrátí do práce. Štěňata, ale i starší psi by neměli být dlouho ponecháváni o samotě," upozorňuje.

Kennel Club přesto zdůrazňuje blahodárný vliv domácího zvířete v době pandemie, která přispívá k pocitům úzkosti a izolace. "Je prokázáno, že psi zlepšují lidské zdraví, je to dobrý způsob, jak snížit krevní tlak. Zvíře vnáší klid do domácnosti a vede lidi k tomu, aby se na něco soustředili, zvláště v těchto těžkých chvílích. Obzvláště to platí o osobách žijících osaměle," uvádí.

Britové se nespokojili s tím, že se na karanténu vyzbrojili zásobami toaletního papíru, myslili rovněž na svá zvířata. Obchody s potřebami pro zvířata, které jsou na seznamu těch, které mohou zůstat otevřené, registrují rekordní zájem.

Obchodní řetězec Pets At Home tak zaznamenal v březnu výjimečnou úroveň poptávky, jak v kamenném obchodě, tak na internetu. Oznámil však, že finanční perspektivy pro období 2020/2021 zůstávají nejisté.

Koupě psa je v této době kvůli restrikcím vyvolaným pandemií složitější. Bill Lambert soudí, že je lépe vyčkat konce karantény, a pak teprve o pořízení psa rozhodovat.

"Doufáme, že někteří lidé, kteří v této době pracují z domova, najdou způsob, jak v této formě zaměstnání pokračovat, až karanténa skončí," vysvětluje Lambert. Lidé by v takovém případě mohli mít více času, aby se zaobírali svými zvířaty.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist