https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/britsky-premier-sunak-pojede-na-cop27-hodla-stavet-na-odkazu-cop26-v-glasgow
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Britský premiér Sunak pojede na COP27, hodlá stavět na odkazu COP26 v Glasgow

2.11.2022 19:54 | LONDÝN (ČTK)
Britský premiér Rishi Sunak.
Britský premiér Rishi Sunak.
Britský premiér Rishi Sunak potvrdil účast na summitu OSN o změnách klimatu COP27, který se v Egyptě koná od 6. do 18. listopadu, uvedla agentura Reuters. Premiér to oznámil navzdory předchozím zprávám Downing Street, že má naléhavější závazky týkající se podzimního státního rozpočtu.
 

"Dlouhodobý růst není možný bez boje proti klimatické změně. Stejně tak neexistuje energetická bezpečnost bez investic do obnovitelných zdrojů. Proto příští týden pojedu na COP27, abych dostál závazkům z Glasgow," napsal Sunak na svůj twitter s odkazem na minulou konferenci COP26.

Sunaka po oznámení jeho neúčasti kritizovaly klimatické organizace, opozice i někteří konzervativci s tím, že nebere klimatickou krizi vážně. List Financial Times v říjnu poukázal na to, že Konzervativní strana se až donedávna díky práci některých svých předních členů profilovala jako ekologicky uvědomělá.

GOP26 se konala v Británii, ve skotském Glasgow, kde vystoupil s projevem i tehdejší konzervativní premiér Boris Johnson. Ten v roce 2019 ve stranickém manifestu slíbil, že "povede světový boj proti klimatické změně" a naplní cíl uhlíkové neutrality do roku 2050, který stanovila jeho předchůdkyně Theresa Mayová.

V čele poradního Výboru pro změnu klimatu je stále konzervativec a bývalý několikanásobný ministr John Gummer, který se v minulosti postavil proti rozvojovým projektům petrochemických společností Shell a ExxonMobil.

Nejen liberálně orientovaná média ale letos v létě poukazovala na to, že ani jeden z kandidátů na britského premiéra ve vnitrostranickém klání - Liz Trussová a Ruishi Sunak - nepřikládal klimatickým otázkám ve své kampani přílišnou váhu, a to ani ve světle rekordních veder, která ostrovy sužovala.

Premiérkou se nakrátko v září stala Trussová, která zrušila zákaz frakování, ekology kritizované techniky těžby plynu a ropy z břidlicových ložisek pomocí hydraulického štěpení, nebo navýšila těžbu ropy a plynu v Severním moři.

Na začátku října také Trussová jednala s britským králem Karlem III., který je proslulý svým zájmem o klimatické otázky a na setkání COP27 v Šarm aš-Šajchu chtěl pronést projev. Své plány ale změnil po soukromé audienci Trussové.

Sunak po svém nástupu do čela vlády rozhodnutí Trussové zvrátil a zákaz frakování v Anglii znovu zavedl. K tomu, že nebudou tento způsob těžby podporovat, se mimo jiné konzervativci zavázali i ve svém manifestu v roce 2019.

Konference COP27 v Šarm aš-Šajchu se letos kromě Sunaka zúčastní i americký prezident Joe Biden nebo jeho francouzský kolega Emmanuel Macron.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist