https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/britsti-vedci-popsali-dosud-neznamy-druh-dinosaura
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Britští vědci popsali dosud neznámý druh dinosaura

14.8.2020 12:06 | LONDÝN (ČTK)
Čtyři zkameněliny patrně obratlů našli nezávisle na sobě tři muži na pláži Shanklin. Na obrázku ostrov Wight
Čtyři zkameněliny patrně obratlů našli nezávisle na sobě tři muži na pláži Shanklin. Na obrázku ostrov Wight
Čtyři kosti, které minulý rok na britském ostrově Wight nalezli hledači zkamenělin, patří podle vědců dosud nepopsanému druhu dinosaura. Zhruba čtyři metry dlouhý plaz patřící do stejné skupiny jako Tyrannosaurus rex či dnešní ptáci žil před 115 miliony lety v období křídy, píše agentura Reuters.
 

Dinosaurus, kterého vědci z univerzity v jihoanglickém Southamptonu pojmenovali Vectaerovenator inopinatus, měl neobyčejně duté, a tedy lehké kosti. "Jeho kostra musela být poměrně křehká," uvedl doktorand Chris Barker, který je vedoucím studie popisující nový druh.

Čtyři zkameněliny patrně obratlů našli nezávisle na sobě tři muži na pláži Shanklin na jihovýchodě ostrova. Své objevy odevzdali v místním muzeu specializovaném na dinosauří fosílie.

"Myslel jsem si, že jsou výjimečné, tak jsem je s sebou vzal do (muzea)," uvedl jeden z objevitelů Robin Ward, který ostrov Wight navštívil se svou rodinou. "Ihned poznali, že je to něco vzácného a zeptali se mě, zda bych je muzeu nevěnoval, aby je mohli plně prozkoumat," uvedl Ward.

"Procházel jsem po pláži, kopal do kamínků a najednou jsem našel něco, co vypadalo jako dinosauří kost," sdělil další nálezce Paul Farrell. "Byl jsem v šoku, když jsem zjistil, že by to mohl být nový druh," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist