https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brnenska-firma-future-farming-postavi-akvaponickou-farmu-v-prerove-nad-labem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brněnská firma Future Farming postaví akvaponickou farmu v Přerově nad Labem

29.12.2022 00:44 | PRAHA (ČTK)
Princip spočívá v tom, že se v symbióze chovají ryby (sumeček africký), jejichž výkaly po rozkladu bakteriemi fungují jako živný roztok pro rostliny. Ty do vody zapustí mohutný kořenový systém, který vodu pročišťuje a je tak vhodná pro chov ryb. Farma tak funguje v uzavřeném cyklu a do okolí nepronikají zbytky hnojiv či chemikálií pro ošetření rostlin jako z konvenčního zemědělství.
Princip spočívá v tom, že se v symbióze chovají ryby (sumeček africký), jejichž výkaly po rozkladu bakteriemi fungují jako živný roztok pro rostliny. Ty do vody zapustí mohutný kořenový systém, který vodu pročišťuje a je tak vhodná pro chov ryb. Farma tak funguje v uzavřeném cyklu a do okolí nepronikají zbytky hnojiv či chemikálií pro ošetření rostlin jako z konvenčního zemědělství.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Brněnská společnost Future Farming, která se zabývá akvaponickým pěstováním zeleniny, koupila letos zemědělský areál v Přerově nad Labem na Nymbursku od zemědělské firmy ZVO Group. Chce zde postavit další akvaponickou farmu, první v Čechách, dosavadní jsou zatím na Moravě. Firma ji považuje za klíčovou pro zásobování Prahy, uvedl jednatel Martin Podoba. Cenu transakce firma nezveřejnila.
 

Areál má rozlohu dva hektary a je vhodný pro stavbu farmy, protože součástí jsou dva zrekonstruované skleníky s rozlohou 5000 metrů čtverečních. "Ty bychom chtěli využít k pěstování akvaponické zeleniny," uvedl spoluzakladatel Michal Fojtík. Vedle skleníků stojí v areálu i dvoupatrová budova a další menší zemědělské budovy. S projektováním farmy chce vedení firmy začít hned, jak areál bude její. Nejpozději má být projekt hotový v polovině příštího roku. Podle Fojtíka je důležité, že hlavní stavební práce v areálu už jsou hotové.

Přerovská farma doplní brněnskou v Dolních Heršpicích, vědeckovýzkumnou farmu v Kalech na Brněnsku a v Letonicích na Vyškovsku, pro kterou je hotová projektová dokumentace a bude první akvaponickou farmou postavenou na zelené louce v ČR. Vzniká také farma ve slovenské Senici.

Na farmách se obvykle pěstuje listová zelenina, saláty a bylinky. Princip spočívá v tom, že se v symbióze chovají ryby (sumeček africký), jejichž výkaly po rozkladu bakteriemi fungují jako živný roztok pro rostliny. Ty do vody zapustí mohutný kořenový systém, který vodu pročišťuje a je tak vhodná pro chov ryb. Farma tak funguje v uzavřeném cyklu a do okolí nepronikají zbytky hnojiv či chemikálií pro ošetření rostlin jako z konvenčního zemědělství. Dopad na životní prostředí je tak menší.

Podle údajů z rejstříku listin firma v roce 2020 vykázala ztrátu přes 11 milionů korun, loni naopak zisk téměř 11 milionů korun. Stavby akvaponických farem zatím nejsou podporované z veřejných rozpočtů, proto firma využívá komerční financování s pomocí bank a soukromých investorů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

2.1.2023 07:03
Tak je to jedna z možných budoucností produkce potravin. Která umožní uvolnit plochy polí, případně v tropech plantáží pro lidské osídlení a tak umožní další bezproblémové zvyšování počtu obyvatel na Zemi.
Pokud to svým blázněním nezničí zelená nebo progresívní nebo třeba radikální islámská ideologie a náboženství. Nebo prostá regulace a socializace podnikatelského prostředí, vedle všelijakých ideologií v EU hodně viditelná.
Future Farming si na tot své podnikání napůjčovala hezkých pár stovek miliónů Kč, takže snad ty problémy se zaváděním těchto nových technologií ustojí.
Jinak se jedná o začínající nový obor, kdo to nyní rozjede a neudělá chyby, s velkou pravděpodobností během dalších nižších desítek let ovládne mnohomiliardové trhy s potravinami a stane se rozhodujícím hráčem tady v regionu nebo i globálně.
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

3.1.2023 10:15
Místo hnojiva pro hydroponicky pěstované rostliny slouží výkaly ryb.Takže hnojivo tam musíme dodat formou krmiva pro ryby.Sumeček je velmi chutná ryba, takže efektivita provozu je podpořena i prodejem ryb.Otázka je, jak je v takovém chovu ryba odolná nákazám a jak se prevence proti nákazám řeší.
Veké plus je, že firma to platí sama, bez dotací, z toho plyne, že je to nejspíš ekonomicky výhodné.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist