https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brnensky-klub-kaktusaru-slavi-v-cervnu-ukaze-tisice-kvetu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brněnský klub kaktusářů slaví, v červnu ukáže tisíce květů

4.6.2019 00:12 | BRNO (ČTK)
Brněnský spolek pořádá výstavy kaktusů už po desetiletí, ta letošní je 25. ve spolupráci se zahradním centrem Čtyřlístek v Bystrcké ulici v Brně-Komíně. Výstava probíhá od 1. do 9. června.
Brněnský spolek pořádá výstavy kaktusů už po desetiletí, ta letošní je 25. ve spolupráci se zahradním centrem Čtyřlístek v Bystrcké ulici v Brně-Komíně. Výstava probíhá od 1. do 9. června.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Klub kaktusářů Astrophytum Brno, nejstarší podobně zaměřený spolek na Moravě, letos slaví 95 let existence a připravilo jubilejní výstavu. V prvních červnových dnech pěstitelé ukazuje několik tisíc rostlin, díky zvolenému termínu jich většina pokvete.
 
Výstava kaktusů.
Výstava kaktusů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

"Nejatraktivnější u kaktusů jsou květy se svými zářivými barvami, ale stejně tak jsou mnohdy velice zajímavé jejich tvary, což platí také pro další sukulenty," řekl jednatel klubu Radek Čech.

Samostatný kaktusářský klub v Brně vznikl v roce 1924 poté, co starší pražský spolek odmítl zřídit brněnskou pobočku. V současnosti má kolem 160 členů. Kromě výstav pořádá pravidelné přednášky a jednou ročně zájezd a sympozium. Ve specializované spolkové knihovně je 1227 svazků.

Název Astrophytum přijal klub podle jedné z pěstitelsky nejoblíbenějších skupin kaktusů. Mají zajímavé geometrické tvary, relativně méně trnů a výrazný bělostný či stříbřitý vzhled. Astrophytum asterias přivezl do českých zemí v roce 1923 cestovatel Alberto Vojtěch Frič.

Brněnský spolek pořádá výstavy kaktusů už po desetiletí, ta letošní je 25. ve spolupráci se zahradním centrem Čtyřlístek v Bystrcké ulici v Brně-Komíně. Výstava probíhá od 1. do 9. června. Kromě rostlin si návštěvníci prohlédnou také mapy s lokalitami výskytu kaktusů a dalších sukulentů, fotografie z nalezišť a panely s popisem historie spolku. Pořadatelé jim zodpoví také pěstitelské dotazy.

"Pravidelně již po několik let je výstava kaktusů a sukulentů doprovázena výstavkou papoušků, kteří dokážou výrazně oživit charakter výstavy," uvedl Čech. Návštěvníci zjistí, že květy kaktusů si v pestrosti barev nijak nezadají s papouščím peřím.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist