https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/brno-a-kraj-budou-nadale-zajistovat-cistotu-vody-na-prehrade
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Brno a kraj budou nadále zajišťovat čistotu vody na přehradě

28.6.2018 00:08 | BRNO (ČTK)
Brno bude společně s Jihomoravským krajem pokračovat v letech 2018 až 2022 v činnostech, které zajišťují čistotu vody v Brněnské přehradě ( na obrázku).
Brno bude společně s Jihomoravským krajem pokračovat v letech 2018 až 2022 v činnostech, které zajišťují čistotu vody v Brněnské přehradě ( na obrázku).
Licence | Volné dílo (public domain)
Brno bude společně s Jihomoravským krajem pokračovat v letech 2018 až 2022 v činnostech, které zajišťují čistotu vody v Brněnské přehradě, řekli včera na tiskové konferenci náměstek primátora Martin Ander (SZ) a krajský radní Vít Rajtšlégr (ČSSD). Opatření, která se udělala v uplynulém desetiletí, dokázala zbavit vodu sinic a učinila ji vhodnou ke koupání. Díky tomu se několikanásobně zvětšila návštěvnost přehrady, kterou lidé využívají k rekreaci.
 

Opatření bude zajišťovat Povodí Moravy, půl na půl přispěje město a kraj, celkem jde o náklady během pěti let za 50 milionů korun. Město chce také pokračovat se zlepšováním zázemí pro návštěvníky. "Jedná se o sprchy, převlékárny, dětská hřiště, grilovací místa i nové koupací molo," uvedl Ander.

Čistou vodu se daří udržovat díky provzdušňování vody pomocí aeračních věží, srážení fosforu na přítoku, odstraňování biomasy z hladiny a monitoringu kvality vody a sledování zdravotního stavu vodních živočichů.

Většina obcí ležích proti proudu Svratky také v předešlém období postavila čistírnu odpadních vod. "Zbývají nejmenší obce do 500 obyvatel, které mají problémy dosáhnout na dotace. Snahou kraje je nastavit takovou dotační politiku, aby to bylo možné. Obce mohou požádat o dotace jak na odkanalizování, tak na vodovod nebo na projektovou dokumentaci," uvedl Rajtšlégr.

Atraktivitu přehrady má do budoucna zvýšit také například cyklostezka po levém břehu. V minulých letech zde vznikla nová hřiště pro děti i dospělé a další rekreační místa.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Meitner
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist