https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cap-postreleny-na-novojicinsku-uz-nebude-dobre-letat-zustane-v-zajeti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čáp postřelený na Novojičínsku už nebude dobře létat, zůstane v zajetí

13.4.2023 01:14 | Bartošovice/Příbor (Novojičínsko) (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Čáp postřelený minulý týden na Novojičínsku už nebude nikdy dobře létat, zůstane v zajetí. Jeho stav je i nadále velmi vážný. Ochránci přírody v úterý podali trestní oznámení na neznámého pachatele, řekl předseda Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Nový Jičín a vedoucí Záchranné stanice Bartošovice Petr Orel. Policie hledá svědky události.
 

Postřelením čápa se zabývají novojičínští kriminalisté. "Případ řešíme jako týrání zvířat, kterého se mohl dopustit neznámý pachatel. Pravděpodobně 6. dubna v okolí města Příbor postřelil nezjištěnou zbraní samce ohroženého druhu čápa," uvedl mluvčí novojičínské policie René Černohorský. Dodal, že kriminalisté uvítají jakékoliv informace k případu. Svědci se na ně mohou obrátit prostřednictvím linky 158.

Čáp utrpěl velmi vážné zranění křídla. Podle ochránců přírody jde o tříštivou zlomeninu pažní kosti. Navíc od broků utrpěl vážná vnitřní poranění. Jeden brok dokonce zůstal v těle. Čáp hnízdil nedaleko příborské restaurace U Čápa. Kde ho také pracovníci záchranné stanice minulý týden odchytili. Ještě téhož dne pak ptáka převezli k ošetření na veterinární kliniku v Ostravě-Porubě, kde absolvoval vyšetření a následně byl operován. V těle našli brok.

Vedoucí stanice Petr Orel ČTK řekl, že zraněný čáp už nebude nikdy létat. "Nebude schopen létat tak, aby mohl být vypuštěn zpět do volné přírody. Zůstane v trvalé péči lidí," řekl. Dodal, že zatím neví, jestli pták z kapacitních důvodů zůstane v Bartošovicích či jej předají do péče jiné organizace. Navíc ale není jasné ani to, zda zranění přežije. "V posledních dnech došlo k mírnému zlepšení. Ale stále nepřijímá bez pomoci potravu. Zatím nemůžeme říct, že má vyhráno," uvedl.

Čáp hnízdil u restaurace U Čápa. Jeho hnízdo on-line sleduje kamera a záznam je dostupný na internetu. Podle záznamů z posledních týdnů tam čáp už hnízdil se svou partnerkou. Postřelení podle ochránců přírody znamenalo rozbití páru, samice si už našla nového druha.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist