https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cast-obyvatel-pcher-kritizuje-podminky-u-mistni-chovatelky-psu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Část obyvatel Pcher kritizuje podmínky u místní chovatelky psů

11.3.2020 00:12 | PCHERY (ČTK)
Někteří obyvatelé Pcher na Kladensku si stěžují na zápach, štěkot, nepořádek a nedostatečnou péči o psy, které chová u rodinného domu bývalá provozovatelka útulku Dagmar Harigelová. / Ilustrační foto
Někteří obyvatelé Pcher na Kladensku si stěžují na zápach, štěkot, nepořádek a nedostatečnou péči o psy, které chová u rodinného domu bývalá provozovatelka útulku Dagmar Harigelová. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Někteří obyvatelé Pcher na Kladensku si stěžují na zápach, štěkot, nepořádek a nedostatečnou péči o psy, které chová u rodinného domu bývalá provozovatelka útulku Dagmar Harigelová. Sama problémy odmítá. U domu, kde žije, má devět velkých psů, jejich kotce zabírají téměř celou plochu dvorku. Další psi jsou v domě, k jejich počtu se nechtěla vyjádřit. Situaci se snaží vyřešit i obec, podle starostky Kateřiny Mahovské je řešení složité i kvůli nedostatečné legislativě.
 

Na kontrole u Harigelové byla nedávno i veterinární správa. Starostce včera pracovnice správy sdělila, že k týrání zvířat u Harigelové nedochází. Vedení obce se ale hodlá obrátit i na stavební úřad, který posoudí, zda jsou kotce na pozemku legálně, případně i na hygieniky. "Mně si nikdo nestěžuje," reagovala na dotaz ohledně chovu psů Harigelová.

Podle starostky je zásadní problém ve státní správě, která neumožňuje regulovat počet psů, chybí legislativa. Ve Pcherách by nepomohlo ani zvýšení poplatku za psy, protože Harigelová je k pobytu hlášená jinde, kde poplatky hradí. Sněmovna se nyní zabývá novelou zákona, která například definuje a zakazuje takzvané množírny, přidá i povinnost hlásit veterinární správě chov tří a více fen, avšak útulků se povinnost týkat nebude.

Útulek ve Pcherách fungoval zhruba deset let, postupně na něj ale podle starostky přibývalo stížností. Byl na pronajatém pozemku. "Důležitým momentem bylo, že došla trpělivost majiteli pozemku," uvedla starostka.

Majitel Harigelové smlouvu neprodloužil a pozemek prodal za symbolickou částku obci, která jej už provozovatelce útulku neposkytla. Po opakovaných výzvách ke zrušení útulku a nařízení stavebního úřadu o odstranění kotců, které označil za nelegální stavby, se podařilo najít domov nebo jiný útulek pro část psů, kterých tam Harigelová měla tři desítky. Některé si ale vzala domů a jejich počet podle místních opět vzrostl.

Harigelová splácí pozemek u Kladna a dříve se zmínila, že by zde chtěla v činnosti útulku pokračovat. Včera to novinářům řekla, že má nabídku k přestěhování na Slovensko, kde hodlá opět provozovat útulek.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Sandra Bejšáková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist