https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/celoplosne-mapovani-vlku-na-broumovsku-a-okoli-potvrdilo-tri-vlci-smecky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Celoplošné mapování vlků na Broumovsku a okolí potvrdilo tři vlčí smečky

13.5.2021 14:34 | PRAHA (ČTK)
Broumovsko patří k vlčím teritoriím, kde jsou hlasy odpůrců rozšíření těchto šelem slyšet nejvíc, jde hlavně o některé farmáře. Proto také jim byla nabídnuta účast na celoplošném únorovém mapování výskytu těchto šelem.
Broumovsko patří k vlčím teritoriím, kde jsou hlasy odpůrců rozšíření těchto šelem slyšet nejvíc, jde hlavně o některé farmáře. Proto také jim byla nabídnuta účast na celoplošném únorovém mapování výskytu těchto šelem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Celoplošné mapování výskytu vlka obecného na Broumovsku a okolí potvrdilo výskyt tří vlčích smeček. Monitoring se uskutečnil 13. a 14. února 2021 a zapojili se do něj dobrovolníci Vlčích hlídek, polští i čeští ochránci přírody, myslivci i farmáři. Mapováním byl potvrzen výskyt osmi až deseti vlků, jde ale spíše o minimální počet. Za pomocí fotopastí a stopování během zimy bylo zjištěno, že v regionu se mohlo vyskytovat 18 až 24 jedinců, přičemž v době celoplošného mapování už tam nemuseli být všichni, informovali zástupci Hnutí Duha.
 

"Smyslem akce bylo zmapovat během dvou dnů co největší území s cílem nejpřesnějšího možného odhadu počtu vlků, kteří se v oblasti vyskytují. Za tímto účelem organizátoři navrhli k projití celkem 21 tras o celkové délce o celkové délce 264 km," uvedli zástupci projektu na webu.

V česko-polském pohraničí mezi Krkonošemi a Orlickými horami žijí vlci ve třech smečkách, na české straně převážně na Broumovsku. Jedna má jádrovou oblast v Javořích horách, druhá v Národním parku Góry Stolowe a třetí ve Vraních horách.

Podle serveru šelmy.cz bylo během širšího časového období, listopad 2020 až únor 2021, zaznamenáno v Javořích horách maximálně pět vlků, přičemž Nadleśnictwo Wałbrzych udává až devět. V polských Górách Stolowych za pomocí fotopastí a stopování zaznamenali nanejvýš deset vlků.

Broumovsko patří k vlčím teritoriím, kde jsou hlasy odpůrců rozšíření těchto šelem slyšet nejvíc, jde hlavně o některé farmáře. Proto také jim byla nabídnuta účast na celoplošném únorovém mapování výskytu těchto šelem. Útoky vlků na hospodářská zvířata na Broumovsku působí farmářům značné ztráty.

"Nabídky zúčastnit se mapování vlků na Broumovsku jsem rád využil. Zjištěné výsledky jsou v rámci očekávání. Osobně je pro mě ale důležitější informací počet škod způsobených vlky na hospodářských zvířatech než jejich celkový počet v oblasti. Pokud by ale výsledky podobných monitorovacích akcí měly napomoci ke zmírnění konfliktů mezi vlky a pastevci, rád se opět zapojím," uvedl chovatel ovcí a starosta Vernéřovic Tomáš Havrlant.

S cílem otupit hrany sporů zástánců a odpůrců vlků letos také vznikla speciální komise rady Královéhradeckého kraje, která má za úkol najít způsoby, jak zabránit škodám v souladu s právní ochranou vlků. Vlci patří mezi zvláště chráněné živočichy. Kraj na tom spolupracuje s ministerstvy, zástupci obcí a neziskových organizací.

Trvalý výskyt vlků v Královéhradeckém kraji byl po 250 letech zaznamenán v roce 2015 u Adršpachu v západní části Broumovska, o rok později bylo potvrzeno rozmnožování.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (41)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

13.5.2021 15:20
Celoplošně zmapovat přes mušku a hledí
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.5.2021 15:46 Reaguje na karel krasensky
Právě jste navodil velké skupině ekoteroristů infarktový stav. :)
Odpovědět
Hu

Hunter

13.5.2021 17:41 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Kéž by je šlak trefil fšechny :-) bez rozdílu :-).
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

13.5.2021 16:26 Reaguje na karel krasensky
Přesně tak, jako naši předkové, kteří věděli, že vlk do české krajiny nepatří.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.5.2021 16:59 Reaguje na Jiří Daneš
Patří, ale v omezené míře. Rozhodně nemůže být chráněn takovým způsobem, jaký se teď provádí.
Odpovědět
kk

karel krasensky

13.5.2021 15:41
Slovensko začalo s celoroční ochranou vlka.Díky tomu čekám zhruba za tři roky konec chovu ovci v Beskydech a okolí.Zhruba za deset let ne-li dřív budou ti ruzní Blahove.Kutalove,Kuncove a další žebronit u myslivcu,aby střílelí vlky.Dopadne to jako s kormoránem a vydrou
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.5.2021 15:51 Reaguje na karel krasensky
Celoplošná ochrana těchto predátorů je neskutečná pitomost. Vrcholoví predátoři jsou inteligentní a pokud zjistí, že jsou nedotknutelní, místo lovu spárkaté se budou věnovat nákupu jídla u chovatelů dobytka.
Odpovědět
kk

karel krasensky

13.5.2021 16:14 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Zdravím,jestli máte náladu napište si frýdecko-místecký deník.Vlci opět bodovali v Bystřici
Odpovědět
DA

DAG

14.5.2021 08:23 Reaguje na karel krasensky
Nebudou škemrat, budou říkat, že si za to chovatelé mohou svojí leností nebo budou vše přehlížet a říkat, že je to v pořádku jako u bobra, kormorána a vydry.
Odpovědět
RT

Richard Toman

14.5.2021 09:24 Reaguje na DAG
Nebo dalsi oblibena fraze " predator se nemuze premnozit".
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

13.5.2021 16:03
super zpráva, snad se jich dočkám i u nás na jihu.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

13.5.2021 16:24 Reaguje na Robert Jirman
U Vás na zahradě, kam nepustíte ani psa.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

13.5.2021 16:31 Reaguje na Jiří Daneš
mám velkou zahradu i les takže no problem
Odpovědět
LZ

Leon Zumr

13.5.2021 18:21 Reaguje na Robert Jirman
Tak hlavně hodně psů na zahradu a nejlepší jsou 30kg a více aby se vlci nažrali. https://isanok.pl/pl/15_fotorelacje/93_oficjalnie/21906_atak-wilkow-w-bieszczadach-rozszarpaly-psa.html
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

13.5.2021 18:48 Reaguje na Leon Zumr
A potom, že pes psa nežere... (hlad je s***a)
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

13.5.2021 22:49 Reaguje na Karel Zvářal
Mne to vůbec nepřekvapuje. Když se mohou kanibalismu dopouštět někteří homo sapiens, proč ne canis lupus? Rozdíl je jen v tom, že zatímco vlk to dělá z hladu, člověk většinou nikoliv.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.5.2021 19:55
Dopadne to jak se Srby v Kosovu, kdy natalita Albánců výrazně převýšila původní obyvatelstvo, které pak mírovými nálety donuceno opustit svoji vlast.

Tak až budete balit kufry a stěhovat se jinam, vzpomeňte si, čím to začalo.
Ochranou kriticky ohrožené velké šelmy.
Odpovědět
kk

karel krasensky

13.5.2021 20:00
Zajděte si na procházku,pole,louky,les a dobře si prohlídněte srnčí zvěř a zapamatujte si jak výpadá.V budoucnu o ní budete pouze výpravět vnoučatum a společně s vnoučaty si je budete prohlížet leda tak v atlasu
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.5.2021 20:15 Reaguje na karel krasensky
O to bych moc obavy neměl. Dokud bude vlk požívat takové ochrany jako dosud, místo nahánění nějakého srnčího vyžlete se v klídku zajdou nažrat na nejbližší pastvinu jehněčího nebo telecího.
Odpovědět
Sl

Slovan

13.5.2021 21:34
Pro ty normální - vlk nás všechny nesežere a ani vaše mazlíčky při procházce v lese. Pastevci s ovcemi zde budou dál, stejně jako v zemích, kde vlk žije o mnoho déle než u nás. Pokud totiž člověk skutečně žije v místě, kde se pohybuje největší koncentrace vlků u nás, přespává pravidelně v těch místech a bere s sebou i psy, těžko by sem teď psal tento příspěvek :) Někdy člověk fakt nechápe, kde se taková nenávist v člověku bere - asi z frustrace ze svého vlastního nepovedeného života.
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

13.5.2021 22:18 Reaguje na Slovan
Ta frustrace z vlastního nepovedeného života číší především ze strany takzvaných ochránců, kterým jde hlavně o to, aby vytáhli ze státu-nás ostatních občanů, peníze na dotace-svoji obživu nebo se zavděčili svým chlebodárcům. Zrovna včera jsem projížděl touto oblastí-Chvaleč,Adržbach až do Broumova. Tedy oblast, kde je podle lhářů tak přemnožená spárkatá, že v lese nic nevyroste a proto se musí trpět likvidace pastevectví vlky, kteří pomůžou s regulací. Velice pozorně jsem se díval a hledal škody po spárkaté a kupodivu nic. Viděl jsem lesy plné semenáčků rostoucích v pohodě i bez oplocenek. Dokonce i u křižovatky, kde se odbočuje na Zdońov jich je plný les. Doporučuji si tu trasu projet. Nemám rád lháře a podvodníky. Petrův Zdar
Odpovědět
Sl

Slovan

13.5.2021 22:31 Reaguje na Jan Knap
A co takhle z auto vylézt a podívat se trošku do terénu než někoho budete obviňovat z lhaní? Šlo by, nebo na to už nemáte náladu?
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

13.5.2021 22:38 Reaguje na Slovan
I z auta jsem vylézal, protože jsem hledal místa na focení, které jsem chtěl provádět při zpáteční cestě. Bohužel, přišel liják, tak z toho nic nebylo. Ale není všem dnům konec. Mám to tak říkajíc přes kopec, tak není až takový problém tam zajet a napsat pravdivý článek o situaci. Mě bylo pořád podezřelé, že i když ty oblasti sousedí, tak tam by podle popisu měla být katastrofální situace a v mém širokém okolí je to naprosto jiné a přitom to je od sebe kousek .Petrův Zdar
Odpovědět
Sl

Slovan

14.5.2021 19:50 Reaguje na Jan Knap
Výborně. A jak daleko od cesty jste tedy zašel? Každý kdo se v jakékoli oblasti pohybuje ví, že ten les není všude stejný. Na jednom konci Broumovska může být zmlazení dostatečné a na druhé nikoli. Když už se tedy budete pokoušet něco sesmolit, nejdřív si to Broumovsko pořádně PROJDĚTE CELÉ. Zase tak velká oblast to není, abyste to během roku nestihl. A rovnou se podívejte i na samotné stromky - kolik jich je nebo není okousaných.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

14.5.2021 09:00 Reaguje na Slovan
Pro ty normální - suďte, až si takový život, jaký popisujete vy, sami vyzkoušíte a budete závislí na příjmech právě z toho chovu ovcí. Možná zjistíte, že to není až taková pohádka a romantika, jak si představujete. A možná začnete přemýšlet, jestli by přeci jen nebylo dobré ty vlčí smečky systematicky učit, že útok na hospodářská zvířata znamená včelku do kožichu. Vlci jsou učenliví, jen je třeba s tou výukou začít.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.5.2021 11:45 Reaguje na Marcela Jezberová
To toho chcete po aktivistech hodně! Oni umí přece pouze
radit všem a o všem a nepředvedou nic, co hlásají. Já
bych jim umožnil žít v nějakém NP BIO a EKO způsobem,
o kterém básní, bez dotací, bez vymožeností kritizované
energetiky, průmyslu a chemizace. Byl bych zvědav na ten
skanzen divočiny se samoregulací, samovýsevem dřevin, bezzásahovostí, výběrovou šetrnou těžbou bez poškození podrostu, v souladu s neregulovanými šelmami a dravci a jinými nesmysly, které všem neustále vnucují z tepla
bytečků a od klávesnic PC.
Odpovědět
Sl

Slovan

14.5.2021 20:23 Reaguje na Břetislav Machaček
To by bylo, aby se zdejší skoro-Einstein neozval. Kritizovat budu ať se to vám líbí nebo ne. S tím asi nic neuděláte ikdyž byste lidem kritizující současné poměry evidentně nejradši zavřel tlamu. Já bych totiž rád, aby se to prostředí ve kterém žiji zlepšilo. Styl, kdy se nic nemění a celou dobu se jede podle jednoho neměnného vzorce asi moc zlepšující nebude.
Odpovědět
Sl

Slovan

14.5.2021 20:32 Reaguje na Marcela Jezberová
Já ale vůbec nepopisoval život chovatele ovcí...
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

13.5.2021 22:52
Tipuji, že na Broumovsku si na rozdíl od většiny ostatní ČR lesníci a sadaři nemusí díky přítomnosti vlků stěžovat na přemnoženou srnčí a muflonní zvěř a zemědělci na přemnožené divočáky. Na druhou stranu chovatelé ovcí musejí bohužel čelit vlčím útokům, zvláště ti, co nemají zvířata kvalitně zabezpečena. Asi pro ně bude jen slabou útěchou to, že jim vlci udržují na přijatelné úrovni počet lišek. Mého známého na Novohradsku – chovatele velkého stáda ovcí – totiž vlci netrápí, ale zase často neúspěšně čelí přemnoženým liškám odnášejícím čerstvě narozená jehňata.
Odpovědět
JO

Jan Olejníček

14.5.2021 07:47 Reaguje na Majka Kletečková
Tak si je musí zabezpečit. Kvalitní oplocení a pastevečtí psi by mohli stačit. Divím se, že jste mu ještě neporadila. Určitě na to čeká.
Odpovědět
DA

DAG

14.5.2021 08:28 Reaguje na Majka Kletečková
To netipujete moc dobře.
Mimochodem otázka: Povězte mi jak víte, že když bude rovnovážný stav nebo jak tomu říkat, tak že bude les odrůstat podle přání člověka.
To jest plné zakmenění a nepoškozené 15 m nezavětvené.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

14.5.2021 12:33 Reaguje na DAG
Myslím, že jste se spletl, když tuto svou otázku pokládáte mně. Nikde jsem nikde nepsala a netvrdila, že když bude rovnovážný stav, tak bude les odrůstat podle přání člověka (= plné zakmenění a nepoškozené 15 m nezavětvené).
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

14.5.2021 09:05 Reaguje na Majka Kletečková
Lišky se střílet můžou, tak ať se váš známý domluví s myslivci. A navíc - jestlipak má pořádný plot a pasteveckého psa (nebo raději rovnou smečku psů), který tu lišku do stáda nepustí? Že se s takovým nezodpovědným chovatelem vůbec bavíte - vy, takový zastánce pasteveckých psů a dvoumetrových plotů.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

14.5.2021 12:34 Reaguje na Marcela Jezberová
On si stěžoval, že se snaží dlouhodobě s místními myslivci domluvit, ale ti nejsou ochotni počet těchto lišek zlodějek snížit.
Odpovědět
re

regis24

14.5.2021 12:43 Reaguje na Majka Kletečková
Majka a její liška, to už je takový kolorit hlouposti na Ekolistu.
Tak Majko, přesně tvoji řeči. Máš pro to tvrzení nějaké důkazy? To tvrzení, že lišky tomu známému likvidují chov. A taky že myslivci s tím nechtějí nic dělat.
Jestli nemáš důkazy, tak lžeš a jsi lhářka. Stejně jako tvůj guru Jirka Klima Růža Malík, spolupracovník StB.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

14.5.2021 13:54 Reaguje na Majka Kletečková
Tak co váháte? Poraďte mu dvoumetrový plot a smečku kavkazanů. A má pokoj.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

14.5.2021 15:57 Reaguje na Marcela Jezberová
Kvůli liškám nemusí být ohrazení tak vysoké. Divím se mu, že si nepořídí na hlídání ovcí jednoho nebo dva psy, pak by ani nemusel být plot zabezpečen proti podhrabání. Buď nemá rád psy nebo mu vadí náklady s nimi spojené. Zatím na jeho území nebyl potvrzen výskyt vlka, takže na lepší zabezpečení nebo pastevecké psy by zřejmě nedostal žádnou dotaci.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

14.5.2021 12:13 Reaguje na Majka Kletečková
Co se týká stavu divokých prasat na Broumovsku, můžete se podívat sama: eagri, Portál farmáře, veřejný LPIS + dostatečné přiblížení, prohlédněte si travní porosty v sousedství lesů - třeba Vernéřovice, kde je velký problém s útoky vlků na ovce. Travní porosty rozrýpané a převrácené kořínky nahoru stejně, jako třeba v podkrkonoší. Výskyt vlků očividně nemá zásadní vliv na početní stavy divokých prasat a tím pádem na škody, které prasata způsobují. A to už vlci na Broumovsku pár let "operují".
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

14.5.2021 12:34 Reaguje na Marcela Jezberová
Děkuji za informaci!
Odpovědět
re

regis24

14.5.2021 06:39
Zajímavý výsledek. Průzkum proběhl v době vysoké sněhové pokrývky a silných mrazů. Přítomnost myslivců bylo tak, že to byl jeden člověk kterému dali vědět na poslední chvíli že jdou do lesa. Aby neměl možnost domluvit i další účastníky.
Polští ochranáři jsou přesně ti magoři, co vypouští rysy z umělých chovu do přírody - to bych je k nám raději netahal.
A vůbec nejlepší je, že fyzicky tito samozvani experti našli stopu jediného vlka - a z toho vzniklo toto - tři smečky na Broumovsku...
Ty granty jsou natolik štědré, že ke lhaní se sníží každý kdo je pobírá. A laická veřejnost je tak hloupá, že to těmto vyžírkům věří.
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

13.6.2021 15:25
Jak probíhá likvidace chovů? Tak jakmile obci dojte trpělivost s vysokými ploty omezí územním plánem jejich rozlohu a výšku. Chovatel je nahraný : https://www.seznamzpravy.cz/clanek/nesmyslne-pokyny-uradu-zlikvidovaly-zemedelci-chovy-157110#seq_no=1&source=hp&dop_id=157110&dop_ab_variant=0&dop_req_id=DpPjGNvFLf5-202106131316&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist