https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/centralni-registr-psu-vznikne-od-roku-2022
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Centrální registr psů vznikne od roku 2022

1.1.2020 00:10 (ČTK)
Centrální registr psů vznikne od roku 2022. Zavádí to novela veterinárního zákona, kterou podepsal prezident Miloš Zeman. / Ilustrační foto
Centrální registr psů vznikne od roku 2022. Zavádí to novela veterinárního zákona, kterou podepsal prezident Miloš Zeman. / Ilustrační foto
Foto | JenniGut / Pixabay
Centrální registr psů vznikne od roku 2022. Zavádí to novela veterinárního zákona, kterou podepsal prezident Miloš Zeman. Ministerstvo zemědělství již dříve odhadlo náklady na jeho vytvoření na 50 až 60 milionů korun. Novela už od ledna 2020 zavádí povinnost nechat očipovat psa nejpozději do tří měsíců jeho věku, jinak bude majitelům hrozit pokuta až 20.000 korun.
 

Zatím existuje několik dílčích databází, lidé ale nemají povinnost nechat čipované zvíře zaregistrovat, což například komplikuje strážníkům hledání majitele zatoulaného psa. Podle slánského veterináře Jaroslava Fidlera měli zákonodárci nejdříve vytvořit centrální registr a až poté zavést povinné čipování. Mikročipy mají zajistit identifikaci zvířete a snadnější dohledání majitele. Cílem je také zamezit fungování tzv. množíren psů, tedy míst, kde se zvířata chovají pro zisk z prodeje štěňat. Na nečipovaného psa se bude od ledna pohlížet, jako by neměl platné očkování proti vzteklině, za což hrozí pokuta.

Podle ministerstva zemědělství je účinnost centrálního registru odložená až na rok 2022 kvůli tomu, aby se vše stihlo řádně připravit a technicky a finančně zajistit. "Vytvoření registru je z hlediska organizačního (rozdělení kompetencí, personální zajištění, stále rostoucí nároky na ochranu osobních údajů a kyberbezpečnost) i finančního poměrně náročnou operací," uvedl již dříve úřad na svém webu.

Podle provozovatele psího útulku v Polné Jiřího Dvořáka tak může nyní nastat situace, že strážníci, kteří jsou stejně jako veterináři vybaveni čtečkami čipů, sice čip přečtou, ale pokud není zaregistrovaný, jako by ho pes neměl. Strážníci upozorňují i na to, že dohledávání majitelů ztracených psů ve více databázích trvá delší dobu.

V souvislosti s novou povinností majitelů psů Státní veterinární správa (SVS) podle mluvčího Petra Vorlíčka nechystá mimořádné kontroly v terénu. Kontroly v chovech budou na podnět a vedle standardních povinností chovatelů tam budou veterináři nově kontrolovat i čipování psů, řekl dříve.

S kontrolou čipů se majitelé psů budou moci setkat podle veterinářů například i při výstavách psů nebo v útulcích. Namátkové kontroly plánují i strážníci.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

6.1.2020 10:36
Otázka je čemu to pomůže :-) Když se jedné příbuzné zaběhl pes (on se vlastně nezaběhl, jen se šel projít a domů trefil, ale někdo ho odchytil jako chudáčka zatoulaného), tak se dostal do spárů odchytové službě městské policie a přestože byl očipovaný a registrovaný v několika databázích, nikdo nezavolal ani neposlal mail a dva dny ho hledali po všech možných útulcích a pak ještě museli zaplatit vysoký poplatek za ubytování a odchyt. Takže čipování považuju za zbytečnost a jen snadný výdělek pro spřátelené firmy, které si tohle prolobbovaly.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist