https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/centrum-pro-vyzkum-verejneho-mineni-spokojenost-cechu-s-peci-statu-o-zivotni-prostredi-klesa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Centrum pro výzkum veřejného mínění: Spokojenost Čechů s péčí státu o životní prostředí klesá

28.6.2019 00:20 | PRAHA (ČTK)
Spokojenost Čechů s péčí státu o životní prostředí opět klesla. Jako nedostatečnou ji hodnotí 45 procent lidí, což je proti loňskému roku o šest procentních bodů více. / Ilustrační foto
Spokojenost Čechů s péčí státu o životní prostředí opět klesla. Jako nedostatečnou ji hodnotí 45 procent lidí, což je proti loňskému roku o šest procentních bodů více. / Ilustrační foto
Spokojenost Čechů s péčí státu o životní prostředí opět klesla. Jako nedostatečnou ji hodnotí 45 procent lidí, což je proti loňskému roku o šest procentních bodů více. Naopak o šest bodů klesl na 48 procent podíl těch, kteří vnímají tuto starost za přiměřenou. Vyplynulo to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), které jeho výsledky v úterý poskytlo novinářům.
 

V ochraně životního prostředí lidé nejlépe vnímají aktivitu obecních úřadů, chválí ji 54 procent Čechů. Ekologické organizace získaly 46 procent kladných hodnocení. U dalších posuzovaných institucí jako ministerstva životního prostředí, krajských úřadů, Evropské unie a vlády převážila negativní hodnocení nad pozitivními. Nejméně příznivě pak dotázaní hodnotili působení Parlamentu, který dostal 22 procent pozitivních a 57 procent negativních odpovědí.

Proti loňskému roku se ale hodnocení u většiny institucí zhoršilo, přičemž tuto tendenci CVVM zaznamenává od roku 2014.

V otázce vlivu lidských činností na přírodu dotázaní nejlépe hodnotili úspornou spotřebu surovin a energií občany a jejich chování k životnímu prostředí. Nejkritičtěji se veřejnost staví k zatížení životního prostředí silniční dopravou, opatřením proti suchu a využívání obnovitelných zdrojů energie.

CVVM se dotazovalo i na to, jak respondenti a jejich rodiny pomáhají životnímu prostředí. Nejčastější činností v tomto ohledu je podle jejich odpovědí třídění běžného a nebezpečného odpadu, což dělají čtyři pětiny veřejnosti. Tři pětiny domácností šetří i energiemi a vodou a polovina nakupuje lokální potraviny. Nákup výrobků šetrných k životnímu prostředí, omezení jízdy autem a nákup biopotravin dělá kvůli ochraně životního prostředí méně než třetina lidí. Proti loňskému roku ale u většiny těchto činností přibylo lidí, kteří je vykonávají. Takže se hodnoty dostaly na svá nová maxima, uvedlo CVVM, které se na otázky ohledně ochrany prostředí dotazovalo v první polovině května tisícovky lidí starších 15 let.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist