https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cenu-za-komunikaci-zmeny-klimatu-dostal-klimatolog-tolasz?fbclid=IwAR2sqMCXDmTQsBjx-Tp_GktuPmyO3mM8oW65ALG8fKLVlldLdOa_sCq-T6E
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Cenu za komunikaci změny klimatu dostal klimatolog Tolasz Video

17.9.2019 08:47 | PRAHA (ČTK)
Prvním laureátem Ceny za komunikaci globální výzvy změny klimatu se stal klimatolog Radim Tolasz.
Prvním laureátem Ceny za komunikaci globální výzvy změny klimatu se stal klimatolog Radim Tolasz.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Prvním laureátem Ceny za komunikaci globální výzvy změny klimatu se stal Radim Tolasz. Pracuje jako klimatolog v Českém hydrometeorologickém ústavu a Česko zastupuje v Mezivládním panelu pro změnu klimatu (IPCC ). Ocenění dostal včera v pražském sídle OSN. Tolasz dlouhodobě usiluje o popularizaci změny klimatu z hlediska poznatků vědy. Veřejně se také vyjadřuje k možným řešením ohledně adaptací a snižování emisí, uvádí se mimo jiné ve zdůvodnění ceny.
 

Světový summit pro klimatickou akci se v New Yorku uskuteční 23. září. Generální tajemník OSN António Guterres již vyzval představitele států, aby předložili ambiciózní plány na transformaci energetiky, dopravy, průmyslu i zemědělství. Mezinárodní společenství by mělo snížit emise do roku 2030 o 45 procent a uhlíkovou neutralitu dosáhnout do roku 2050.

Udělit cenu právě Tolaszovi rozhodl nominační výbor složený ze zástupců významných institucí zabývajících se klimatickou změnou. Sešlo se celkem devět nominací. Cenu Tolaszovi předala youtuberka Anna Šulc, jako symbolický dar dostal sazenici javoru babyka s konvicí na zalévání.

"Svět dnes spojuje spalování fosilních paliv nejen s produkcí skleníkových plynů, ale i s bezprostředními dopady na zdraví obyvatelstva. U nás se divíme, že máme v době špatných rozptylových podmínek smogové situace a bráníme se aktivnímu snižování emisí, ke kterému jsme se zavázali v Pařížské dohodě," uvedl Tolasz. Komunikace globální výzvy v ČR je podle něj složitá, mrzí ho, že se debata ještě více komplikuje.

Odborníci na klimatickou změnu, jako Tolasz, mají před sebou velmi náročnou a zodpovědnou cestu, řekl ředitel Českého hydrometeorologického ústavu Mark Rieder. "Nelehkou věcí je to, jak odborné informace a zjištění předávat široké laické veřejnosti," dodal.

Iniciátorem ceny je Informační centrum OSN v Praze. To, co se příští týden odehraje v New Yorku, se podle šéfa pražského centra Michala Brožy týká každého. Upozornil, že newyorský summit není jen věcí politiků, po celém světě se budou pořádat různé občanské akce. Klimatická změna nám bude přidělávat vrásky ještě několik desetiletí, řekl. Oficiálnímu summitu předchází setkání pro mladé lídry.

OSN ve své zprávě mimo jiné upozornila, že globální emise jsou rekordní a jejich pokles není v dohledu. Poslední čtyři roky přitom byly nejteplejší v historii měření. Zimní teploty v Arktidě stouply od roku 1990 o tři stupně Celsia. Změna klimatu tak začíná přímo ohrožovat životy - kvůli znečištění ovzduší, vlnám veder i rizikům ohrožujícím potravinovou bezpečnost.

Podle OSN je jedním z hlavních úkolů zastavit dotace do fosilních paliv a zemědělství s vysokým podílem emisí, přejít k obnovitelným zdrojům energie a urychlit uzavírání uhelných elektráren a zastavit stavbu nových.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

17.9.2019 20:55
Tady na Ekolistu pan Tolasz moc nekomunikoval.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist