https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cerstve-plnoleti-mohou-soutezit-o-bezplatne-vlakove-jizdenky-po-evrope
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čerstvě plnoletí mohou soutěžit o bezplatné vlakové jízdenky po Evropě

7.4.2022 01:14 | PRAHA (ČTK)
Čerstvě plnoletí Češi se mohou od čtvrtka do 21. dubna zapojit do celoevropské soutěže o bezplatné vlakové jízdenky na cesty po Evropě. Iniciativa Evropské komise DiscoverEU jich mezi účastníky soutěže rozdá 35 000. Stejné množství jízdenek bude k dispozici i v dalším kole hry v říjnu. Podmínkou pro zapojení do soutěže je vyplnění kvízu na Evropském portálu pro mládež, informovala mluvčí Domu zahraniční spolupráce (DZS) Radka Vavroušková. DZS je organizací ministerstva školství.
 

Podle Vavrouškové se o jízdenky mohou ucházet lidé, kteří se narodili v období od 1. července 2003 do 30. června 2004. Při registraci musí odpovědět na kvízové otázky zaměřené na Evropskou unii, její politické priority a iniciativy pro mladé lidi. Úspěšní žadatelé budou moct cestovat Evropou po dobu až 30 dnů v období od letošního 1. července do 30. června 2023, a to samostatně nebo až se čtyřmi přáteli ve skupině.

Iniciativa DiscoverEU je od letoška součástí programu Erasmus+, ze kterého se financují například výjezdy studentů i pedagogů do zahraničí. Program podporuje mezinárodní spolupráci ve všech sférách vzdělávání. Evropský parlament pro něj loni do roku 2027 schválil rozpočet přes 28 miliard eur (asi 710 miliard korun).

Soutěž DiscoverEU funguje od roku 2018. Podle jejího webu získalo časovou jízdenku od prvního kola hry, které se konalo v červnu 2018, téměř 130.000 mladých lidí. "Nově dostanou výherci soutěže DiscoverEU také slevovou kartu, kterou mohou využít při nákupech jídla, ubytování, lístků na kulturní a sportovní akce nebo na místní hromadnou dopravu," uvedla Vavroušková. Všichni zájemci se podle ní mohou zapojit i do komunity na facebooku, kde mohou hledat spolucestující nebo získat užitečné tipy od ostatních členů.

Do soutěže se mohou zapojit mladí lidé z 27 členských zemí EU nebo třetích zemí, které jsou přidružené k programu Erasmus+. Jde o Island, Lichtenštejnsko, Norsko, Severní Makedonii, Srbsko a Turecko.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist