https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cervena-reka-v-sibirskem-norilsku-nic-neobvykleho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Červená řeka? V sibiřském Norilsku nic neobvyklého

14.9.2016 00:47 | PRAHA (Ekolist.cz)
V obsáhlém výčtu je vlastně červená řeka Daldykan jen okrajovou událostí. Tavení rud v závodech v Norilsku je bezprostředně odpovědné za vážné znečištění životního prostředí
V obsáhlém výčtu je vlastně červená řeka Daldykan jen okrajovou událostí. Tavení rud v závodech v Norilsku je bezprostředně odpovědné za vážné znečištění životního prostředí
Výkonné orgány ruské vlády nyní prošetřují příčiny náhlé změny barvy sibiřské řeky Daldykan. Ta se podle CNN prakticky přes noc změnila na krvavě rudou. Ministerstvo životního prostředí váhavě připouští, že by příčinou mohla být kontaminace vody chemikáliemi. Pro obyvatele sousedního Norilsku má ale tato „záhada“ jednoduché vysvětlení. Řeka totiž protéká kolem závodů společnosti Norilsk Nickel, největšího světového zpracovatele niklu.
 

Senzační fotky růžové, červené a místy až temné rudé vodní hladiny široké řeky záhy vyrazily do světa, ale v samotném Rusku zdá se zásadní rozruch nezpůsobily. Ruské Ministerstvo životního prostředí a přírodních zdrojů se omezilo na prohlášení, že „pokud došlo k narušení potrubí, mohlo dojít k úniku zatím neidentifikované chemické substance do povodí“. A ve stejném duchu zaznělo i prohlášení z Metalurgického závodu Naděžda, tedy že „důsledně popírají tvrzení Ministerstva životního prostředí, že by v zařízení došlo k jakémukoliv úniku chemických látek do životního prostředí“. Státní tisková agentura RIA Novosti následně informovala, že v oblasti již probíhají kontrolní odběry vody, a celou záležitost fakticky uzavřela státní tisková agentura Sputnik s tím, že město Norilsk s více než 200 000 obyvateli ohrožen není, protože ze zmíněné řeky vodu nečerpá.

Všechno je tedy v naprostém pořádku a podezřelé snad může být jen to, že státní tiskové agentury povolané Ministerstvo i dotčený podnik spořádaně vydávají uklidňující a na sebe hezky navazující prohlášení. Jediného úkroku stranou se dopustil regionální deník Krasnews.com, který upozornil bez uvedení dalších skutečností na fakt, že místní obyvatele změna barvy řeky příliš nepolekala, protože se tak nestalo poprvé. To vše dostává zřetelnější obrysy tehdy, když se podíváme provozovatele Metalurgického závodu Naděžda. Tím je společnost Norilsk Nickel, největší světový producent niklu, který na severu Sibiře kontroluje těžbu nerostných surovin. A z nedávné historie environmentálních přešlapů společnosti Norilsk Nickel by se skoro až mohlo zdát, že těžba strategických surovin jí zajistila praktickou nepostižitelnost před zákonem.

V obsáhlém výčtu je vlastně červená řeka Daldykan jen okrajovou událostí. Tavení rud v závodech v Norilsku je bezprostředně odpovědné za vážné znečištění životního prostředí. Smog, vysoká koncentrace polétavých prachových částic a kyselé deště nezní až tak extrémně, alespoň dokud nezjistíme, že celé 1 % globálních emisí oxidu siřičitého má svůj původ právě zde. V důsledku těžby také vymřely okolní lesní porosty v rozsahu téměř 5000 kilometrů čtverečních. Jak uvádí neziskovka Blacksmith Institute, znečištění půdy těžkými kovy je zde tak vážné, až sama kontaminovaná půda v okolí závodů dosahuje takové koncentrace platiny a paladia, že by slibovala potenciál výnosné těžby. A podle žebříčku časopisu Time Norilsk dokonce předběhl i Černobyl, pokud jde o hodnocení míry znečištění.

Navzdory tlaku veřejnosti i různých místních a mezinárodních ochranářských organizací se situace za posledních deset let nezlepšila. V roce 2004 například zmiňoval tehdejší ředitel Norilsk Nickel, M. Prochorov: „Že většina ekologických problémů v oblasti bude vyřešena v horizontu 5-6 let.“ V roce 2008 pak sami posunuli tuto hranici do rozmezí let 2011-2015. Norilsk Nickel je majoritním zaměstnavatelem v Krasnojarské oblasti a strategickým průmyslovým podnikem, a snad právě proto je „neprůstřelný“. Dosud nebylo s úspěchem vedeno žádné řízení proti této společnosti nebo jí uložena pokuta. I proto asi nechává červená hladina vody v řece Daldykan místní klidnými. Neděje se tu totiž nic mimořádného.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist