https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cervi-po-konzumaci-konopi-touzi-po-nezdravem-jidle-tvrdi-studie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Červi po konzumaci konopí touží po nezdravém jídle, tvrdí studie

30.4.2023 00:18 (ČTK)
Toto zjištění naznačuje, že konopí může zasahovat do důležitého mechanismu, který pomáhá regulovat chuť k jídlu.
Toto zjištění naznačuje, že konopí může zasahovat do důležitého mechanismu, který pomáhá regulovat chuť k jídlu.
Licence | Volné dílo (public domain)
Nejen lidé dostávají po požití marihuany chuť na nezdravé pochutiny. Červi namočení do kanabinoidu dávají přednost kaloričtějším potravinám než obvykle, vyplynulo ze studie, o které informoval list The Guardian. Do budoucna by díky tomuto zjištění mohli být používáni k testování léků pro lidi.
 

Vědcům se podařilo simulovat účinky, jaké má konopí na lidi, u červů tím, že je namočili do kanabinoidu. Není jim zcela jasné, zda byly larvy zdrogované, ale projevovaly větší oblibu potravin s vyšší kalorickou hodnotou, stejně jako lidé, kteří po požití marihuany touží po nezdravém jídle.

Toto zjištění naznačuje, že konopí může zasahovat do důležitého mechanismu, který pomáhá regulovat chuť k jídlu.

Je známo, že kanabinoidy působí tak, že se vážou na bílkoviny v mozku, nervovém systému a dalších částech těla, které se nazývají kanabinoidní receptory. Pokud obsahují chemickou látku známou jako THC, mohou vyvolávat pocity uvolnění a spokojenosti. Za normálních okolností tyto receptory reagují na kanabinoidy, které jsou přirozeně přítomné v těle, známé jako endokanabinoidy. Endokanabinoidní systém hraje důležitou roli v oblasti stravování, úzkosti, učení a paměti, reprodukce a metabolismu.

Pro účely studie vědci namočili červy do anandamidu, endokanabinoidu. Předpokládá se, že larvy i za běžných okolností považují vysoce kalorickou potravu za žádanější a aktivně ji vyhledávají. Po nasáknutí anandamidem se tato preference posílila, uvedli výzkumníci a dodali, že červi se k potravě hrnuli a zůstávali tam déle než obvykle.

Vědci uvedli, že studie naznačuje, že červi by mohli být využíváni při testování a screeningu léků, které se zaměřují na širokou škálu proteinů zapojených do kanabinoidní signalizace a metabolismu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist