https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cesi-konzumuji-mene-ovoce-a-zeleniny-nez-je-doporucena-denni-davka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Češi konzumují méně ovoce a zeleniny, než je doporučená denní dávka

1.5.2024 00:07 | PRAHA (ČTK)
Bedýnka se zeleninou
Bedýnka se zeleninou
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Průměrný Čech konzumuje méně než 600 gramů ovoce a zeleniny denně, tedy méně, než doporučuje Společnost pro výživu ČR. Příjem ovoce a zeleniny v posledních letech podle údajů Českého statistického ústavu (ČSÚ) klesá, lidé omezují také jejich nákup. Motivovat lidi, aby alespoň polovinu talíře naplnili ovocem a zeleninou, má nová kampaň Půl talíře, kterou v polovině dubna představil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) spolu s lékařem Petrem Smejkalem a dalšími zástupci projektu.
 

Podle dat Eurostatu téměř polovina Čechů nejí dostatečné množství ovoce a zeleniny, necelých osm procent lidí konzumuje pět a více porcí, tedy doporučenou denní dávku. Vyplývá to z dat Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj z roku 2019. Pokles příjmu potvrzují i data ČSÚ. Z těch plyne, že spotřeba čerstvé zeleniny předloni klesla o desetinu. Každý Čech jí v průměru spotřeboval 87,4 kilogramu, zatímco v roce 2021 to bylo 96,8 kilogramu.

Meziroční pokles je patrný také u nákupu jižního ovoce, u kterého se spotřeba snížila o 2,6 kilogramů na 36,8 kilogramů. Ve srovnání s Evropou je spotřeba Čechů podle Jiřího Stodůlky, zástupce za Dobré družstvo, průměrná.

Lékař Petr Smejkal upozornil, že konzumace ovoce a zeleniny má významný vliv na zdraví lidí. Podle něj je nevyvážená strava zodpovědná za mnoho onemocnění, včetně onemocnění srdce nebo onkologických onemocnění.

"Více než 60 procent dospělé populace má nadváhu nebo obezitu. Předpovědi udávají, že do roku 2030 můžeme v populaci čekat až 35 procent obézních, přičemž 20 procent patnáctiletých má už dnes nadváhu nebo obezitu, především chlapci," uvedl Smejkal.

Nová kampaň se proto zaměří zejména na matky s dětmi a lidi ve věku 16 až 22 let. Bude informovat o důležitosti vyvážené stravy a každodenní konzumace čerstvého ovoce a zeleniny. Právě individuální chování z 35 procent determinuje zdraví v Česku, což je více, než ovlivňuje genetika a biologie, které tvoří 26 procent. Skoro polovinu úmrtí v ČR lze přičíst takzvaným behaviorálním rizikovým faktorům, tedy špatné zdravě, kouření a konzumaci alkoholu, uvedl Smejkal.

Nízkou spotřebu ovoce a zeleniny si zástupci kampaně vysvětlují několika faktory. Monika Zábojníková, jedna z iniciátorek projektu tvrdí, že lidé často neví, jak je zapracovat do jídelníčku. K vyšší spotřebě by podle Stodůlky mohlo vést snížení ceny a dostupnosti. Z výzkumu, na kterém se podílela Státní zemědělská a potravinářská inspekce vyplývá, že pro Čechy jsou nejdůležitějšími faktory při nákupu potravin právě chuť a cena.

Stodůlka dodal, že velký problém v Česku je zdanění práce v sektoru ovoce a zeleniny, ale také neschopnost vyprodukovat ovoce za stejnou cenu jako například v sousedním Polsku. Dalším řešením by tak mohlo být snížení marží na ovoce a zeleninu v obchodních řetězcích, a naopak navýšení u nezdravých potravin.

Projekt Půl talíře je financován ze 70 procent Evropskou unií, zbytek hradí Farma Bezdínek ze společnosti Dobré družstvo. Trvat bude do listopadu roku 2026.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist