https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceska-energetika-se-od-uhli-vyrazne-odkloni-do-roku-2030-je-presvedcen-brabec
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česká energetika se od uhlí výrazně odkloní do roku 2030, je přesvědčen Brabec

25.5.2021 10:58 | PRAHA (ČTK)
Odklon od uhlí bude podle něj rychlejší, než předpokládá návrh Uhelné komise. "Ta úplná revoluce z hlediska struktury naší energetiky proběhne už do roku 2030," řekl ministr novinářům.
Odklon od uhlí bude podle něj rychlejší, než předpokládá návrh Uhelné komise. "Ta úplná revoluce z hlediska struktury naší energetiky proběhne už do roku 2030," řekl ministr novinářům.
Foto | MAKY.OREL / Wikimedia Commons
Zásadní odklon od využívání uhlí k výrobě elektřiny a tepla v Česku očekává ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) už do roku 2030. Řekl to na tiskové konferenci po pondělním jednání vlády, která vzala na vědomí doporučení Uhelné komise ukončit využívání uhlí v roce 2038. Brabec považuje usnesení vlády za kompromis. Podle Hospodářské komory se měl kabinet k doporučení Uhelné komise přihlásit.
 

Odklon Česka od využívání uhlí je podle Brabce nevyhnutelný. "Jsem přesvědčen, že doba uhelná v České republice nenávratně končí," uvedl dnes ministr.

Odklon od uhlí bude podle něj rychlejší, než předpokládá návrh Uhelné komise. "Ta úplná revoluce z hlediska struktury naší energetiky proběhne už do roku 2030," řekl ministr novinářům. Komise podle něj musí nyní předložit další scénáře tak, aby ČR byla připravena na útlum uhlí a nedostala se do energetické nesoběstačnosti.

Vláda vzala na vědomí doporučení Uhelné komise ukončit v Česku využívání uhlí pro výrobu elektřiny a tepla v roce 2038. Termín neschvalovala, pouze doporučila, aby byly v rámci komise dále podrobněji rozpracovány a vyhodnoceny podmínky, nástroje a dopady dřívějšího ukončení využití uhlí v české energetice. Předloženy mají být do konce letošního roku, tedy až po podzimních sněmovních volbách.

Podle Hospodářské komory (HK) vláda měla přijmout termín navržený Uhelnou komisí. "Ačkoliv rozumím komplexnosti politického pohledu vlády i kontextu zvyšujících se cen povolenek, přesto se domnívám, že se vláda měla přihlásit k doporučení Uhelné komise, tedy k roku 2038," uvedl dnes prezident komory Vladimír Dlouhý.

Odklon od uhelných zdrojů bude podle HK zřejmě nevyhnutelný a podnikatelské organizace s takovým krokem počítají. Opatření směřující ke snižování emisí oxidu uhličitého je komora připravena podpořit za předpokladu, že transformace na nízkouhlíkovou energetiku bude systematická, postupná a rozumně plánovaná. "Součástí takového plánu musí být i jasná vize, jak bude vypadat bezemisní budoucnost uhelných regionů, jako je Moravskoslezský, Karlovarský a Ústecký kraj, aby po sociální a hospodářské stránce ukončení těžby a využívání uhlí zvládly," uvedl Dlouhý v tiskové zprávě.

Rozhodnutí vlády naopak ocenila pirátská poslankyně Dana Balcarová. Piráti žádají konec využívání uhlí o pět let dříve, než navrhuje komise. "Nejenže nezávislé studie ukazují, že ukončení spalování uhlí v Čechách v roce 2033 je zcela reálné, tento rok odpovídá také rapidnímu zdražování emisních povolenek, které elektřinu z uhlí vyřadí z trhu mnohem dříve," je přesvědčena Balcarová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MR

Miroslav Richter

25.5.2021 19:05
Jak bude zajištěna energetická bezpečnost ČR? JE Dukovany či Temelín do té doby nebudou rozšířeny a OZE plynulé zásobování elektřinou nezajistí!
Odpovědět

Viktor Šedivý

26.5.2021 10:23 Reaguje na Miroslav Richter
Nijak. Vítejte v nové, pokrokové EU.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.7.2021 08:24 Reaguje na Viktor Šedivý
Evropa je skutečně pokroková (progresivní), jenže my jsme zaprdění a užvanění.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.7.2021 08:23 Reaguje na Miroslav Richter
Nijak. My stále dokola zdůvodňujeme, proč to nejde.
Budeme muset nakupovat od těch, kteří nežvaní a makají a ono jim to jde.
Odpovědět
ms

26.5.2021 09:44
Cožpak vláda ČR nepostřehla, že už nevládne energetice? Že většinově státní akciovka ČEZ svou novou koncepcí prezentovanou 20.5. (o níž předem nic nevěděl ministr Havlíček!) roztrhala na kousky jak Státní energetickou koncepci, tak závěry vládní Uhelné komise? Aby ČEZ dostal úvěry a management další bonusy, tak "zezelenal" a chce předčasně skoncovat s uhelnými elektrárnami, které mají naprosto nesmyslně nahradit hlavně FVE? Takže už v roce 2025 nastane brutální deficit elektřiny v ČR kombinovaný s vysokými cenami. Protože ČEZ už bude méně vyrábět, ale i to málo "lépe"/dráze distribuovat včetně zdražení jističů. Takže my v ČEZ budeme zelení a ty státe se sám postarej, kde seženeš elektřinu. To je dle mého na okam žité odvolání kompletního vedení ČEZ bez ohledu na to, že za Benešem stojí Miloš Zeman.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

26.5.2021 12:40 Reaguje na
Já když se chci zasmát, tak jdu na ekolist a přečtu si komentáře vašeho ražení :D

Ono bude hlavně potřeba, aby po volbách někdo tuto zemi začal opravdu řídit... ty současná, do sebe a svých prasáren zahleděná nemehla z ANO neudělají už vůbec nic správně....

A proč se ČEZ "vymknul kontrole" státu (kontrole, která reálně neexistuje)? Protože je to akciová společnost, která se musí zodpovídat akcionářům a hlavně musí generovat zisky.... současná vláda ale všechny odvětví, kterých se dotkne, poškozuje a blokuje jejich udržitelný rozvoj... protože současná vláda je vláda populistů, kteří vše podřizují jen tomu "co na to řeknou voliči = jak to ovlivní jejich preference", a pak je to také zřejmě úzkými kontakty se současnými poškozovateli ŽP...... o energetice (stejně jako o jiných tématech týkající se ŽP) se v této zemi lhalo již dlouho, a tak je na čase narovnat hřbet... ČEZ to již pochopil..... kdy to pochopíte vy?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.7.2021 08:30 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Naši ropáčci tohle nepochopí nikdy, nemají na to v hlavě závit.
Normální státy Evropy už z poloviny uhlí zavřeli a druhá půlka se na to chystá v nejbližší době, všude to jde, jen v babišistánu nikoliv.
Tohle je skutečně státní koncepce a to musí vytvořit politici, jenže ty nemáme.
My si zvolili jen čerpadláře dotací, kteří od začátku tvrdí, že politici nejsou. Tak čemu se čemu??
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist