https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceska-studentska-soutez-vyhrala-cenu-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studentská soutěž Český ostrovní dům vyhrála cenu EU pro udržitelnou energii

11.6.2018 00:30 | BRUSEL (ČTK)
Výraz "ostrovní" znamená, že budovy mají být zcela nezávislé na připojení k inženýrským sítím. / Na snímku Český ostrovní dům 2017
Výraz "ostrovní" znamená, že budovy mají být zcela nezávislé na připojení k inženýrským sítím. / Na snímku Český ostrovní dům 2017
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Studentská soutěž Český ostrovní dům se dočkala ocenění na evropské úrovni, když vyhrála v jedné ze čtyř kategorií Cen Evropské unie pro udržitelnou energie (EUSEW). "Je to příjemná vzpruha," řekl dnes Pavel Podruh, který cenu z rukou eurokomisaře pro klimatické změny a energie Miguela Cañeteho v Bruselu přebíral.
 

"Jsme tým čtyř lidí a nemáme žádné evropské ani státní dotace," zdůraznil Podruh s tím, že ani s cenou EUSEW se nepojí žádná finanční odměna. "Není to dramatická změna, ale potvrzení pro celý tým, že si lidé našeho projektu všímají a oceňují," dodal.

Český ostrovní dům byl nejprve spuštěn jako online centrum poskytující informace s cílem zvýšit povědomí veřejnosti a vytvořit poptávku po udržitelných energetických řešeních. Nejvíce pozornosti si ale získala stejnojmenná architektonická soutěž. Té se od prvního ročníku v roce 2016 zúčastnilo již více než 800 studentů. Výsledkem jsou i dvě desítky postavených soběstačných domů. Výraz "ostrovní" znamená, že budovy mají být zcela nezávislé na připojení k inženýrským sítím.

"Úplně vše je na našich stránkách. Kdokoliv - jak lidé, tak firmy - si může naše projekty zdarma stáhnout," poznamenal Podruh. Záměrem je projekt rozšířit z Česka i do okolních zemí, kde se ale podle něj ještě nepodařilo najít ty správné lidi a vhodné partnery.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist