https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ceske-svycarsko-ukoncilo-omezeni-vstupu-ptaci-vyvedli-mlade
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

České Švýcarsko ukončilo omezení vstupu, ptáci vyvedli mladé

4.8.2016 15:03 | DĚČÍN (ČTK)
Správa Národního parku České Švýcarsko ukončila omezení vstupu na několik míst, které platilo od března kvůli hnízdění zvláště chráněných ptáků. ČTK to řekl mluvčí parku Tomáš Salov. V parku vyvedli mláďata sokoli a čápi černí.
 
Správa Národního parku České Švýcarsko ukončila omezení vstupu na několik míst, které platilo od března kvůli hnízdění zvláště chráněných ptáků. ČTK to dnes řekl mluvčí parku Tomáš Salov. V parku vyvedli mláďata sokoli a čápi černí.

Zákaz vstupu do vybraných lokalit vyhlašuje park každoročně. Netýká se většinou značených turistických tras. Letos platilo omezení ve 24 lokalitách. "Také díky omezení návštěvnosti v okolí hnízd zaznamenal národní park přírůstky v podobě 12 mláďat sokola stěhovavého a nejméně sedmi mláďat čápů černých. Na území národního parku byla zaznamenána také tři obsazená teritoria výra velkého," řekl ČTK Salov.

Následky rušení hnízdících ptáků mohou být podle správců parku hlavně pro jejich mláďata fatální. Například loni na jaře skupina neukázněných horolezců přerušila hnízdění sokolů. "Lidská pomoc v podobě dočasného zklidnění malých oblastí je pro ně doslova životně důležitá. Velice nás těší, že návštěvníci omezení vstupu do hnízdních lokalit převážně respektují," doplnil ředitel parku Pavel Benda.

Národní park České Švýcarsko je jedním ze čtyř národních parků v Česku. Vyhlášen byl v roce 2000. Dlouhodobě je nejpopulárnější turistickou destinací v Ústeckém kraji.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist